10 antrenori noi in Romania acreditati de Federatia Internationala

img_4001

Săptămâna trecută, a avut loc, la Infinity Sport Arena, un nou curs de antrenori pentru Level 1.

Procesul de dezvoltare al squash-ului din România a continuat la capitolul inițierii antrenorilor. Michael Khan, supervizorul Comisiei de Antrenori din cadrul Federației Europene de Squash, a venit la București și a ținut cursul dedicat Nivelului 1. Austriacul a fost ajutat de George Constantinescu, antrenor acreditat Level 2.  Principala modificare a acestui curs a fost reprezentată de faptul că acum este sub egida WSF (World Squash Federation), față de precedentele, care au fost sub emblema ESF (European Squash Federation).

img_4020

Cursul a avut loc la Infinity Sport Arena și au participat 12 candidați: Cristian Stroe, Andrei Luchian, Aida Rosenblum, Ilie Bănică, Dragoș Iordan, Valentin Butnaru, Jonas Selkala, Kincso Szazs, Laszlo Szazs, Răzvan Cocioran, Andreea Lumpan, Antoaneta Antova.

Evenimentul s-a desfășurat pe durata a patru zile și a fost structurat în două părți: cea teoretică și practică. Pe toată period, candidații au fost testați permanent de Michael Khan și George Constantinescu. Examenul a fost programat pentru duminică.

img_3962

Principalul obiectiv al lui Michael Khan a fost acela de a-i face pe cursanți să înțeagă importanța rolului de profesor. Pe teren, s-a trecut de la o încălzire distractivă pentru copii, la una serioasă pentru adulți. Apoi, s-au exersat lucrurile de bază: cum îi învățăm pe începători să țină racheta în mână și cum să lovească mingea pentru prima oară. Lucrurile au evoluat atât în partea teroretică, cât și în cea practică, și s-a mai departe cu predarea principalelor lovituri: drive, crosscourt, voleu, boast și drop shot. S-a plecat de la close skills (simplu feed din partea antrenorului) și s-a ajuns la open skills (combinarea loviturilor cu deplasarea în teren atât a elevului, cât și a profesorului).

img_4051

Sâmbătă după-amiază, domnul Khan a împărțit cursanții în mai multe echipe, iar fiecare a avut o lecție de 60 de minute cu copii, începători sau oameni care au mai jucat squash ocazional. La final, toți cei 12 cursanți au primit o temă pentru examenul de duminică: boast, backhand, voleu, seviciu/retur, joc din spatele terenului, drive. Durata a fost stabilită la 15 minute, iar fiecare a fost pe rând, profesor și elev, acesta din urmă jucînd cu mâna cealaltă decât cea cu care joacă de obicei.

img_3985

Michael Khan a decis să le acorde diploma de Level 1 la 10 din cei 12 participanți. Andreea Lumpan și Antoaneta Antova vor mai avea o șansă la următorul curs, unde trebuie să susțină doar examenul, fără a urma cursul. Toți care au trecut acest curs au primit pe mail diploma din partea Federației Internaționale și, anul viitor, pot merge mai departe la Level 2.

img-20161006-wa0002

Următorul curs Level 1 va avea loc la Cluj-Napoca, în perioada 17-20 noiembrie 2016.