2020

FEATURED-2020-OLYMPIC-BID.png

Squash, cu un pas mai aproape de Jocurile Olimpice din 2020

 

În perioada 8-9 decembrie a avut loc la Monaco, cea de-a 127-a sesiune a Comitetului Olimpic International (IOC). Președintele comitetului, Thomas Bach, a propus spre aprobare 40 de recomandări de modificare a agendei Jocurilor Olimpice din 2020. Domnul Bach numea aceste propuneri “culminarea unui an de discuții deschise, transparente, la scară largă, proces care a început la mijlocul lui 2013”. Toate recomandările au fost aprobate cu unanimitate de voturi în cadrul Comitetului Executiv al IOC.

 

Pe lânga alte arii importante acoperite de noile recomandări, două dintre acestea au un impact pozitiv direct asupra includerii squashului în Jocurile Olimpice 2020. Astfel, programul olimpic nu va mai fi limitat la 28 de sporturi, ci, pentru a menține dimensiunile programului aceleași, se va limita numărul de jucători la aproximativ 10500 și numărul de probe la 310. Acest lucru va da flexibilitatea de a reduce numărul disciplinelor din sporturile olimpice incluse deja în program (spre exemplu de a reduce numărul de probe la atletism, înot sau canotaj) și de a adăuga sporturi noi precum squashul. La fel de importantă este și decizia de a nu defini cu șapte ani în avans sporturile incluse în Jocurile Olimpice, iar Comitetul Executiv al IOC va putea face recomandări în acest sens.

 

Narayana Ramachandran, președintele Federației Mondiale de Squash (WSF) declară: “Aceste două decizii sunt un pas uriaș înainte pentru squash pe drumul către schimbare. Încă din septembrie 2013, când s-a finalizat votul pentru reincluderea luptelor în programul olimpic, am continuat să pledez cu ardoare pentru squash în cadrul IOC; am avut numeroase intâlniri, atât formale cât și informale, cu toate persoanele cheie din IOC, inclusiv cu președintele Bach. La Monaco, a fost din nou clar că există o susținere reală din partea membrilor IOC pentru squash. Așadar, voi continua să susțin squashul pe lângă IOC și gazdele de la Tokyo pentru șansa de a lua parte la Jocurile Olimpice din 2020. Sunt încă multe etape de trecut, însă mă bucur să putem continua să facem progrese către visul nostru comun și puteți conta pe 110% din eforturile mele în acest sens.”

 

Între timp, atât organismele internaționale de squash, cât și Federația Romană de Squash vor continua să promoveze squashul și impreună sperăm la un an 2015 în care obiectivul includerii în Jocurile Olimpice 2020 va deveni realitate.