Cupa Pescariu, startul sezonului in Divizia A

1.jpg

În weekend-ul trecut, a avut loc, la București, primul concurs din 2015 dedicat elitei squash-ului din România.

Complexul Pescariu Sports&Spa a revenit în circuit după un an de pauză. 34 de jucători au luat startul în primul turneu de Divizia A din 2015, printre aceștia fiind și sportivi din Pakistan, Polonia, Spania, Bulgaria și Franța.

Surpriza competiției a reprezentat-o întoarcerea pe terenul de squash a lui George Constantinescu. Președintele Federației Române de Squash a disputat ultimul meci oficial tot la Pescariu, în noiembrie 2013, pierzînd atunci finala în fața lui Vasile Hapun. După două operații la genunchi și zece luni de recuperare, Gelu a debutat cu Șerban Sorin Nicolae, iar în optimi l-a întânit pe Bogdan Ilie, finalist la ultimul turneu din 2014. Chiar dacă încă nu e pus la punct cu pregătirea fizică, Gelu l-a ținut în tensiune pe Bogdan, dar în final a cedat cu scorul de 1-3.

“În primul rând am vrut văd la ce nivel pot să joc în acest moment. Am lipsit peste un an și am observat că toți jucătorii și-au îmbunătățit jocul. Voi avea mult de muncă, dar sunt un luptător. Am fost numărul unu în clasament și sunt convins că am puterea să revin în top.”

George Constantinescu, președintele Federației Române de Squash

Turneul a avut meciuri spectaculoase în toate fazele competiției. În optimi, Teo Ristea și Cristi Stroe au oferit 5 seturi la cel mai înalt nivel, iar Ștefan Burlan și Marian Câmpean au continuat recitalul în sferturi. În semfinale, Horia Naumescu și Teo Ristea au disputat cel mai lung meci al competiției: 85 de minute brutale de joc.

Finala i-a adus fața în față pe pe primii doi favoriți: Andrei Luchian și Horia Naumescu. Vizibil afectat de efortul din semifinale, Horia a rezistat fizic doar în primul set, apoi oboseala s-a accentuat și a cedat inițiativa. Andrei s-a impus cu 3-0 (11-8, 11-6, 11-4).

“Sunt fericit că am început anul cu o victorie. Urmează o perioadă destul de grea, cu multe antrenamente și cantonamente. Obiectivele meu principal este Campionatul European pe Echipe din luna aprilie. Este un vis pe care l-am avut de când m-am apucat de squash, să mă bat cu cei mai buni jucători. ”

Andrei Luchian, locul 1 Divizia A

De asemenea, am remarcat și revenirea pe podium a lui Ștefan Burlan după 11 luni. Anul trecut, în februarie, Ștefan l-a învins pe Marian Câmpean în finala mică și a terminat pe locul 3.

Clasament Divizia A
1. Andrei Luchian
2. Horia Naumescu
3. Ștefan Burlan

Premiul Fair-Play – Bernhard Brandsteidl

Cel mai disputat meciOctavian Pantis vs. Ștefan Rabonțu

Parteneri: Tawill Group, RXP Advertising, Rackets Sport Unlimited, Commitet, Isostar, Infiniti Tropy.

Federația Română de Squash le mulțumește celor de la Isostar pentru implicarea în acest eveniment și sperăm ca această colaborare să continue și pe viitor.

Următorul turneu din 2015 se va desfășura la București, 23-24 ianuarie. Cupa Squash4All, la două categorii: Divizia B și  Divizia C.