Ei sunt Campionii Romaniei in 2016!

poza finala Div A masculin

Între 1-3 aprilie, a avut loc, la Infinity Sport Arena, Campionatul Național de Squash 2016. La cel mai important și prestigios turneu din România au participat 125 de jucători, un record absolut în competițiile naționale. În plus, sala a fost plină cu spectatori dornici să afle secretele acest sport.

public meciuri

Ediția din 2016, a doua organizată sub egida Federației Române de Squash, a fost marcată de câteva momente importante. Primul l-a reprezentat numărul de jucători, 125, de trei ori mai mult decât la primul Campionat Național din 2012, când am avut 42 de sportivi. Al doilea, Infinty Sport Arena și-a deschis porțile pentru toată comunitatea de squash. Jucătorii din toate orașele importante ale țării au avut plăcerea de a concura în cel mai modern complex din România: cinci terenuri ASB (acreditate de Federația Internațională), o sală de fitness, care a fost folosită ca zonă pentru încălzire, un cabinet de masaj, șase camere în regim hotelier, un magazin cu echipament sportiv, dar și un mini bar cu apă, răcoritoare, salate și sandvișuri. Al treilea, la fel de important, a fost publicul. Sala a fost plină de spectatori, care au asigurat o atmosferă  foarte caldă. De asemenea, cele mai importante meciuri din ultima zi au fost transmise in direct pe internet.

La masculin, am asistat la una dintre cele mai importante răsturnări de scor. Teodor Ristea și George Constantinescu s-au întâlnit din nou în optimi, așa cum s-a întâmplat și in 2015. Din nou, o partidă de cinci seturi foarte tensionată. Teo a condus cu 6-0 și 10-6 în decisiv, dar Gelu a revenit de fiecare data, a salvat patru mingi de meci și s-a impus cu 13-11! Surpriza cea mare a turneului a fost Alin Averchi. L-a întors pe Horia Naumescu, favoritul 4, de la 0-2 la seturi și a câștigat cu 11-8 în decisiv. În sferturi, din nou cinci seturi cu Marcel Răsădean, cap de serie 8, încheiate în prelunguri, scor 13-11.

Finala Diviziei A a fost un nou duel între Andrei Luchian, campion în 2012 și 2015, și Vasile Hapun, câștigător al titlului în 2013 și 2014. Meciul a fost comentat în direct pe internet de Adrian Nartea (înregistrarea aici), iar Vasile s-a impus cu 3-0.

Clasament Divizia A masculin

 1. Vasile Hapun
 2. Andrei Luchian
 3. George Constantinescu

podium divizia A masculin

În proba feminină, Timișoara a fost surpriza turneului. Aida Rosenblum a ajuns în semifinale după două meciuri de cinci seturi, iar Doris Waari, finalista din 2015, a eliminat-o pe Alexandra Iordan, favorita numărul 2. Cele două jucătoare de la Squash Sport Arena s-au duelat apoi pentru un loc în finală. A urmat un meci încheiat în decisiv, 3-2 pentru Doris. Pe cealaltă parte a tabloului, Carmen Blănaru, cap de serie numărul 1, a avut probleme doar în semifinale. Aici, a fost obligată să își folosească toată experiența împotriva lui Kinsco Szasz, campioana de U19. Carmen s-a impus până la urmă cu 3-1 și, în final, și-a trecut în palmares și primul său titlu de campioană națională.

Clasament Divizia A feminin

 1. Carmen Blănaru
 2. Doris Waari
 3. Kinsco Szasz

podium-fete

 

Turneul de la Divizia B a fost câștigat de Florin Otto, care a revenit la începutul acestui an în turneele naționale.  În finală, l-a învins pe Manuel Stan, care a venit special din Anglia pentru acest concurs.

Clasament Dizia B

 1. Florin Otto
 2. Manuel Stan
 3. Petru Codruta

podium divizia B

La Divizia C, s-a impus Andrei Ianușco după o finală împotriva constănțeanului Dragoș Vasilescu, scor 3-0 (11-811-611-5 ).

Clasament Dizia C

 1. Andrei Ianușco
 2. Dragoș Vasilescu
 3. Igor Parnau

podium divizia C

Organizatorii au decis să organizeze și un turneu pentru jucătorii de naționalitate străină. În finală, francezul Damien Thierry a trecut de britanicul Ollie Olabinri, 12-10 în decisiv.

Premiați de Infinity Sport Arena au fost și juniorii care au participat la probele de seniori în acest an.

poza juniori cu produse

Campionatul Național 2016 a reprezentat și un criteriu de selecție pentru Europenele din această lună, care vor avea loc tot la Infinity Sport Arena. Astfel, selecționerul Rostilav Matocha a stabilit echipa feminină, jucătorii calificați în echipa băieților, dar și cei care vor merge la trial.

Feminin: Carmen Blănaru, Doris Waari, Szasz Kincso, Florentina Constantinescu, Alexandra Iordan.

La masculin, sunt deja calificați Vasile Hapun și Andrei Luchian, finaliștii de la CN 2016, dar și Vasile Bogdan, cel mai bun junior. Astfel, pentru cele trei locuri rămase, va exista un trial, care se va desfășura în acest week-end la Infinity Sport Arena.

poza de grup-2

 

Organizatori: A.C.S Valahia, SQUASHACADEMY.RO, F.R.SQUASH.
Sponsori: SAXON, RXP ADVERISING, DARTEX.
Parteneri FRS: ASB, Tawil Group, RXP Advertising, Rackets Sport Unlimited, Kiss FM, Squashmania, Gatorade, Graficianul, Infinity Trophy.