Ei sunt campionii Romaniei in 2015

podium-Divizia-A.jpg

În weekend-ul trecut a avut loc, la Aerosquash Băneasa, prima ediție a Campionatului Național de Squash organizată sub egida Federației Române de Squash.

 

108 jucători din 10 orașe ale țării, un nou record de participanți la un turneu național de squash. S-a întâmplat la ediția din 2015 a Campionatului Național, care a avut patru divizii: A, B, C și Senioare.

 

ollie se uita atent la meci.jpg

Sub privirile selecționerului Ollie Olabinri, turneul de la Divizia A a fost unul special. A contat în mod decisiv în stabilirea lotului pentru Campionatul European pe Echipe din luna aprilie. Astfel, meciurile au fost extrem de spectaculoase și dramatice încă din primul tur, unde a fost eliminat și unul favoriții 5/8, Ștefan Burlan.

 

În optimi, suspansul a crescut la fiecare meci. După ce timișoreanul Andrei Samfescu a reușit surpriza și l-a învins pe Radu Neacșu, 13-11 în setul decisiv, a urmat una dintre cele mai dramatice partide ale turneului. Teo Ristea, favoritul numărul 2, l-a întâlnit pe Gelu Constantinescu, revenit de doar trei luni în circuitul național. Teo a început tare și a câștigat categoric primul set, scor 11-3, dar apoi a urmat o revenire spectaculoasă a președintelui federației. A întors meciul, a condus cu 2-1 și a avut două mingi de meci în setul 4. Recunoscut pentru pregătirea sa fizică, Teo a luptat și a împins duelul în set decisiv. Aici, favoritul numărul 2 s-a desprins la 6-4 și părea că va merge în sferturi. Au urmat însă șase puncte consecutive câștigate de Gelu, s-a ajuns la 10-6, iar Teo a mai salvat o minge de meci. La 10-7, Gelu și-a folosit experiența, a obținut punctul decisiv și calificarea in sferturi după un meci care a durat peste o oră.

 

În prima semifinală, s-au întânit Andrei Luchian, cap de serie numărul 1, și Horia Naumescu, favorit 3/4.  După un prim set câștigat de Andrei, scor 11-7, Horia a revenit și a egalat la 1. Setul trei a fost decisiv, iar pregătirea fizică a făcut diferența. La mijlocul setului, Horia a cedat și nu a mai rezistat ritmului impus de Andrei, care a profitat și s-a impus în cele din urmă cu scorul de 3-1 (11-7, 6-11, 11-6, 11-0).

 

gelu-cristi semifinala.jpg

Pe partea de jos a tabloului, Cristi Stroe și George Constantinescu au luptat pentru un loc în marea finală. Gelu a început foarte tare, a jucat agresiv și a câștigat primul set cu 11-2. Sesizînd că este obligat să schimbe ceva, Cristi a început să fie mai activ în joc, a căutat voleul, a avut o lungime mai bună și astfel a reușit să echilibreze meciul. A trecut chiar la conducere, 2-1 la seturi, însă a cedat al patrulea set, scor 8-11, și s-a ajuns în decisiv. Epuizat după al treilea meci consecutiv de cinci seturi, Gelu a cedat fizic la scorul de 5-8, iar Cristi a mers mai departe.

 

Finala Campionatului Național din 2015 i-a adus față în față pe Andrei Luchian și Cristi Stroe. Aflat pentru prima oară într-o asemenea finală, Cristi a resimțit din plin emoțiile și miza. Principalul favorit a profitat la maximum, a controlat meciul și s-a impus cu scorul de 3-0 (11-4, 11-3, 11-6). A fost al doilea titlu pentru Andrei Luchian, după cel din 2012.

bucurie-2.jpg

“Este un moment special. Această victorie înseamnă enorm pentru mine, vine după un sezon cu antrenamente foarte grele și epuizante. Probabil multă lume se aștepta să câștig în lipsa lui Vasile, plecat la Campionatul European de Juniori, însă presiunea este și mai mare atunci când ești favorit.”

Andrei Luchian, campion național Divizia A masculin

 

Clasament Divizia A masculin

1. Andrei Luchian
2. Cristi Stroe
3. Horia Naumescu

 

Proba feminină a fost câștigată de Andra Petrică. Drumul până la titlu a fost unul extrem de complicat și, la un moment dat, s-a aflat la un pas de eliminare. Primul test a venit în sferturi în fața Andreei Maioreanu. La 2-2 la seturi și 9-9, Andra a avut nervii mai tari și a reușit să se impună cu 11-9.

 

În semifinale, liderul clasamentului general a avut parte de cel mai dificil și dramatic meci din ultimul an. Carmen Blănaru, ceea care o învinsese în februarie la Ploiești, a condus cu 2-0 la seturi. Conștientă că ar putea fi ultima șansă de a deveni campioana națională, Andra a revenit spectaculos și a câștigat următoarele două seturi, 11-7, 11-1. S-a ajuns în decisiv, iar aici fiecare jucătoare a avut șansa de a închide partida. Andra a ratat două mingi de meci și, la 11-12, situația s-a schimbat cu 180 de grade. Carmen s-a aflat la un singur punct de victorie, a așteptat momentul potrivit, a atacat cu un stop, însă mingea a lovit tinul. Andra a egalat la 12 și s-a desprins decisiv, 14-12.

 

În finală, Andra a înfruntat-o pe timișoreanca Doris Waari, aflată abia la al doilea turneu de squash. După ce a trecut de spaima din semifinale, Andra a fost extrem de determinată și a terminat meciul în minimum de seturi, scor 3-0 (11-8, 11-6, 11-5).

 

“Sunt foarte fericită cu acest rezultat și cu titlul de campioană națională. Am muncit mult anul acesta. A fost un turneu dificil, cu adversare puternice, și mă bucur enorm că am reușit să câștig”

Andra Petrică, campioană națională Divizia A feminin

podium fete.jpeg

Clasament Divizia A feminin

1. Andra Petrică
2. Doris Waari
3. Carmen Blănaru

 

Iată câștigătorii și la celelalte două categorii:

podium Divizia B.jpg

Clasament Divizia B

1. Ștefan Cios
2. Valentin Radu
3. Adrian Simtea

podium Divizia C.jpg

Clasament Divizia C

1. Bogdan Benga
2. Mihai Munteanu
3. Alexandru Neaga

 

Premiul Fair-Play – Florin Pană

premiu fair-play.jpg

Cel mai lung setAdrian Simtea – Lucian Prodan 18-16

 

Câștigătoriii au primit cupe, medalii, premii în bani, echipament Salming. Valoarea toatală a premiilor a depășit suma de 1.000 de euro.

 

Înainte de festivitatea de premiere, s-a organizat o tombolă cu premii oferite de Salming. De asemenea, a existat și un premiu de 400 de lei.

 

Parteneri: Tawil Group, RXP Advertising, Rackets Sport Unlimited, Commitet, Gatorade, Infinity Trophy si RIN Hotel.

 

Următorul turneu din 2015 se va desfășura la Miercurea Ciuc, 18-19 aprilie: Cupa Miercurea Ciuc, la trei categorii: Divizia B, Veterani și Juniori.