ETC3 2016 – Organizare de nota 10!

poza de grup final - pt titlu

Reprezentanții Federației Europeane de Squash au rămas impresionați de condițiile de la Infinity Sport Arena, dar și de modul în care a fost organizată ediția din 2016.

Perioada 20-23 aprilie va rămâne în istoria squash-ului din România. Pentru prima dată, la București, a avut loc Campionatul European pe Echipe, Divizia a 3-a, la care au participat 123 de jucători de 15 țări (Belarus, Finlanda, Gibraltar, Grecia, Isle of Man, Isarel, Italia, Jersey, Letonia, Luxemburg, Malta, Portugalia, România, Scoția și Ucraina), 8 arbitri acreditați de Federația Europeană de Squash (ESF), 4 locali (Marcel Răsădean, Lucian Prodan, Hunor Bara și Radu Ionescu) și 4 membri din conducerea ESF.

Totul a avut loc în complexul Infinity Sport Arena, care i-a uimit pe jucători și pe oficiali încă din prima zi. “Am găsit aici condiții extraordinare, oameni plini de entuziasm și sunt convins că va fi un turneu incredibil din toate punctele de vedere”, a fost prima impresie a lui Michael Khan, directorul competiției și membru al Federației Europene.

poza deschidere

Așa cum se întâmplă la marile evenimente, turneul a fost prefațat de o conferință de presă cu doi invitați de gală: Marcus Berrett, fostul număr 37 mondial și căpitanul Italiei, și olandezul Jacques Wielandt, arbitru internațional. Miercuri, la ora 10:00, am dat startul celui mai important concurs de squash organizat vreodată în România, cu o transmisie live pe internet de pe terenul 3, care a continuat în fiecare zi a turneului. Nick Taylor (fost număr 14 mondial), Bradley Hindle (fost număr 64 mondial), Marcus Berrett (fost număr 37 mondial), Rui Soares (locul 157 PSA), Yuri Farneti (locul 212 mondial), plus naționalele feminine ale Scoției, Italiei și Finlandei au fost punctele de atracție.

public f bun

Așa cum era de așteptat, favoriții și-au câștigat meciurile in prima zi. Ziua de joi, a adus prima mare surpriză. Luxemburg a remizat cu Malta (locul 3 la ediția din 2015), scor 2-2, și, în urma tuturor rezultatelor din grupă, s-a calificat în semifinale datorită setaverajului. Tot joi, a avut loc și cea mai disputată partidă la feminin, în duelul dintre Italia și Ucraina. Eleonora Marchetti a revenit de la 0-2 la seturi, a salvat patru mingi de meci la 6-10 și s-a impus în final cu 11-8 în decisiv.

bucurie italia fete

Semifinalele la băieți s-au disputat între Italia-Luxemburg și Portugalia-Jersey. La fete, nu au fost surprize. Scoția-Finlanda și Letonia-Italia au ajuns în careul de ași. Scoția s-a calificat după 3-0, iar Italia a avut nevoie de meci decisiv pentru a ajunge în finală.

Finala feminină s-a disputat între principalele două favorite, Scoția, vicecampioană europeană în 2001, și Italia, locul 6 în 2010. Primul duel dintre Gatsby Claire și Monica Menegozzi a fost și cel mai spectaculos. Monica a condus cu 1-0, Gatsby a revenit și a întors la 2-1 la seturi, iar apoi s-a ajuns în setul 5. Aici, scoțianca s-a distanțat rapid și a închis meciul cu 11-5. În cea de-a doua partidă, Scoția s-a impus clar cu 3-0 și a ieșit astfel campioană în 2016. Rezultatul i-a asigurat promovarea, alături de Italia, în Divizia a doua.

podium fete

Spectacolul de final le-a aparținut băieților. Claudio Pinto și Andrea Torricini au deschis ultimul act cu un meci electrizant, care a durat peste 70 de minute. Primele două seturi i-au revenit portughezului, în prelungiri, 12-10, după schimburi foarte lungi și multe lovituri care au electrizat atmosfera. Andrea a câștigat setul al treilea, dar Pinto s-a impus în cele din urmă cu 3-1.

finala italia-portugalia

A urmat duelul celor mai buni jucători de la acest turneu, care au obținut doar victorii. Rui Soares și Yuri Farneti. Viteza de joc s-a ridicat imediat, a crescut și calitatea jocului și cei peste 200 de oameni aflați în sală au aplaudat fiecare lovitură câștigătoare.

2-0 pentru Portugalia și toată lumea credea ca va fi o simplă formalitate pentru lusitani. Cu un spirit de luptă ieșit din comun, Farneti a continuat să creadă în victorie și, ușor-ușor, a echilibrat disputa. Ba, mai mult, a trecut în avantaj.

Cu un joc solid, cu constanță în fiecare lovitură, italianul l-a “măcinat” la fiecare schimb pe Soares, l-a alergat pe tot terenul până când acesta a cedat din punct de vedere fizic. După ce a ajuns la 2-2 la seturi, italianul a fost de neoprit.

În ultimul set, a fost mereu cu un pas în fața portughezului și a reușit să-și țină echipa în joc. 1-1 la general, însă lusitanii puteau închide meciul dacă obțineau 3-0 în partida următoare. Și așa s-a și întâmplat, experiența lui Pedro Pinto, fratele lui Claudio, făcînd diferența în fața puștiului Pierto Conti. Portugalia avea 2-1 și 4 seturi în plus câștigate, iar Italia nu mai putea întoarce diferența.

podium baieti

Festivitatea de premiere a avut parte un moment special. Marcel Borst, vicepresidentele Federatiei Europene de Squash, a fost invitatul de onoare și a ținut să ne felicite pentru ceea ce a văzut la București: “Este remarcabil ce ați făcut. O organizare ireproșabilă și totul a fost realizat până la cele mai mici detalii. Felicitări, din partea mea aveți nota 10!”.

S-au acordat și două premii speciale oferite de domnul Borst. Unul pentru Cristian Stroe, secretarul general și omul care a fost cheia acestei organizări, și unul pentru George Constantinescu, președintele Federației.

Marcel Borst, Michael Khan și Barry Brindle, toți trei din partea Federației Europene, au primit cadouri simbolice drept mulțumire pentru încrederea arătată României și sprijinul acordat pentru organizarea Campionatului European.

marcel borst

În spatele acestui eveniment s-au aflat mulți voluntari, care s-au dedicat 100% evenimentului. Au fost multe nopți nedormite, în anumite momente și- au neglijat serviciul sau chiar și-au luat concediu. În plus, au renunțat și la timpul lor liber. Totul pentru ca acest Campionat European să se ridice la cele mai înalte standarde.

Mii de mulțumiri: Hunor Bara, Lucian Prodan, Marcel Răsădean, Radu Ionescu, George Constantinescu, Cristian Stroe, Lucian Ionescu, Emil Anghel, Rareș Hațegan, Dragoș Iordan, Florin Vasile, Andrei Luchian, Edi Tecșan, Ștefan Cios, Daniel Sima, Anca Ștefancu, Dana Rădulescu, Iulia Tătaru, Laszlo Szasz, Aida Rosenblum, Adi Nartea, Bogdan Tulai, Ana Maria Anghel, Florentina Constantinescu, Ovidiu și Ionel Buldum (cameramani), Doru Bondreanu, Daniel Ion, Adrian Radu, Mahala Rai Banda (formația de la petrecere), Carol Dermengiu, Claudiu Vaida și Gil Dumitrescu.

poza voluntari

Naționala României a terminat pe locul 8 la fete, respectiv 10, la băieți. În zilele următoare veți citi un reportaj despre evoluția echipei conduse de Rotislav Matocha, dar și despre momentul emoționat din partida cu Belarus, care a oprit orice activitate din sală.

Organizatori: Federația Română de Squash, Federația Europeană de Squash, Infinity Sport Arena.

Sponsori: ASB,Tawil Group, RXP Advertising, Gatorade, Pepsi, PowerBar, SCS, D’Artex, Rin Grand Hotel, Sportunlimited, Infinity Trophy, GSM Trans, Ciuc, Murfatlar, Graficianul.

Parteneri Media: Squashmania.ro, Kiss FM

Următorul mare eveniment internațional pe care îl va organiza Federația Română de Squash este Campionatul Balcanic pe Echipe. 23-24 septembrie, la Squash Sport Arena din Timișoara.