[INTERVIU] Hapun Vasile: In 2 ani, vreau sa ajung in TOP 100 PSA

20427770_10159169844025717_1068875859_n

Acest interviu ajunge la cititori in timpul World Games 2017 din Wroclaw, Polonia,  unde Vasile a avut un meci de poveste: Runda inaugurala cu Miguel Angel Rodriguez, fost loc 5 mondial. Aventura lui s-a oprit in turul urmator însă, unde a fost nevoit sa se retraga din cauza unei accidentari.

Tanarul iubitor de squash manuieste racheta in teren cu abilitate si creativitate, exact ca in administrarea afacerilor.

Intr-o lupta mentală de rezistenta si inteligenta, squash-ul este un sport ce tine de performanta de a te confrunta inteligent cu adversarul, cu strategie si tactica de a depasi eventualele slabiciuni fizice sau emotionale.

Squash-ul de performanta necesita forta, putere de concentrare, viteza, agilitate, și antrenament cardiovascular.
Inspirat de Roger Federer, Hapun a fost in topul celor mai buni 20 de juniori ai topului european pana la 19 ani ( U19) si cel mai recent a ocupat Locul 3 la PSA Satellite din Budapesta si Locul 3 la PSA Satellite din Moscova.

Vasile Hapun ne povesteste despre cat de importanta este “cheia succesului”,  increderea si suportul unui antrenor, cat timp se antreneaza si cum imbina viata sportiva cu cea profesionala.

          Când şi de ce aţi luat decizia de a intra în lumea squashului? Ce v-a determinat? Cum a fost inceputul?

Imi place sa-mi amintesc despre primii mei pasi in lumea squash-ului. Totul s-a intamplat acum 9 ani, cind impreuna cu familia am decis sa mergem la o sala de fitness. Acum realizez ca, de fapt, prima mea intalnire a fost cu ‘’bambiliciul ‘’ si nu cu squash-ul. Imi placea foarte mult sa privesc  cum alergau oamenii si loveau in minge. Mi s-a parut ceva foarte dinamic, intens si energic , dar totusi parca ceva lipsea …In a doua saptamana de frecventare a salii de fitness, am avut intilnirea cu primul meu antrenor. Deja mi s-a format o imagine a unui sport mai complex si nu numai ce mi se parea la inceput, doar o lovitura de perete cu mingea.

Relatia cu primul meu antrenor a fost una stransa, deoarece in primii 2 ani il vedeam pe antrenor mai des decit pe parinti. Dupa o perioada de 2-3 ani de antrenamente intensive, la virsta de 15 ani am participat la primul meu turneu international de junior.  Am primit bataie in prima  runda si am inteles ca tot ce fac eu acasa, nu este suficient. De atunci am inceput sa merg la turnee tot mai des si mai des.

Sunt foarte recunoscator primului meu antrenor pe care l-am avut timp de 3 ani, a fost o relatie foarte frumoasa de prietenie , dar totodata o relatie  Profesor-Discipol pe care am respectat-o foarte mult ,ceea ce, dupa parerea mea a fost cheia succesului.

Daca ar fi sa ne relatezi o scurtă descriere a activitatii pe care o desfasori vis-a-vis de acest sport, cum decurge o zi obisnuita a unui jucator profesionist de squash?

In mod normal incerc  sa fac minim 3 ore de antrenament in fiecare zi , exceptand ziua de duminica, ceea ce inseamna aproximativ 20 de ore pe saptamana . Odata ce un jucator de squash incepe cariera profesionista, acesta calatoreste foarte mult, ceea ce fac eu la acest moment.  As vrea sa evidentiez ca nu as putea face performanta fara sprijinul si sustinerea parintilor mei si a sponsorilor. Sunt foarte norocos sa am pe cineva care ma poate sustine oricind am nevoie si ii multumesc pe aceasta cale d-lui  Abbas Tawil.

In acest moment sunt foarte concentrat pe cariera mea profesionista de squash. Sunt persoana care intotdeauna pune pe prim plan scoala. Mereu am avut rezultate excelente la scoala, si la facultate. Anul acesta am absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, fiind lecentiat in Business si Administrarea Afacerilor . Acum depun foarte mult efort pentru a-mi prelungi studiile la o Institutie de Invatamant din Austria. Sper ca voi fi  un  student exemplar si in acelasi timp un sportiv cu perspectiva.

20446401_10159169844895717_19253918_o

Care sunt cele mai notabile realizări de până acum din cariera ta?

Consider ca rezultatele  ultimelor 2 turnee din cariera mea sunt cele mai notabile de pana acum, acestea fiind Locul 3 la PSA Satellite din Budapesta si Locul 3 la PSA Satellite din Mosova. Pe langa asta am avut o cariera de junior frumoasa , ajungand la acea vreme in topul celor mai buni 20 de juniori europeni pana la 19 ani ( U19)

20269891_10159169844540717_1949822865_n

Ce proiecte/obiective de viitor ai?

Pe tot parcursul carierei mele de sportiv, am incercat sa-mi pun obiective, pe care, in majoritatea cazurilor le realizam. Acum obiectivul meu principal este sa ajung in top 100 a jucatorilor profesionisti de squash. Obiectiv pe care vreau sa-l realizez in cel mult 2 ani.

Aveti un idol care v-a inspirit de-a lungul drumului, cineva pe care il indragiti?

Idolul meu a fost mereu jucatorul de tenis Roger Federer, acesta fiind un jucator iscusit si foarte talentat . Roger m-a impresionat mult prin modul sau de a lupta cu emotiile si prin inteligenta sa in teren. Dupa ce am citit cartea, biografia lui Roger Federer, am progresat foarte mult in sportul pe care il fac si sper ca voi ajunge la mentalul acestui mare sportiv”.

Squash-ul rasplateste talentul si perseverenta. În sport există întotdeauna ceva de învățat și, cu răbdare și antrenament, în scurt timp, racheta de squash va deveni o prelungire, o extensie, a mâinii, brațului și a minții dumneavoastră. Ne dorim, exact cum este Roger Federer, simbol al tenisului, asemenea sa devina Vasile Hapun, nume de referinta al squash-ului romanesc, o sursa de inspiratie pentru tinerii jucatori de astazi. Si ca o provocare, lansam propunerea colegului nostru, Hapun Vasile, de a incepe sa-si scrie biografia!