Iulia și Andrei, campioni la Ploiești

poza-mod.jpg

Cei mai buni jucători de squash din România și-au arărat dragostea față de acest sport chiar de Ziua Îndrăgostiților. 45 de băieți și 11 fete au venit la Ploiești pentru al doilea turneu de Divizia A din 2015, desfășurat între 14-15 februarie.

 

Prima zi a programat meciuri la cel mai înalt nivel pe tabloul masculin. Rotislav Matocha, revenit în circuit după o intervenție medicală la genunchi, l-a eliminat. în optimi pe favoritul numărul 3, Horia Naumescu. O partidă încheiată cu 3-1 (11-5, 14-12, 10-12, 11-9), dar plină de adrenalină, în special în finalul seturilor, când fiecare punct s-a jucat până la ultima picătură de energie.

 

Meciul zilei a fost însă cel dintre Teodor Ristea, cap de serie numărul 2, și Ollie Olabinri. Teo și-a luat revanșa după înfrângerea suferită în decembrie la Constanța, însă  a trait periculos la Ploiești. Condus cu 2-1 la seturi, a tremurat la scorul de 8-9 în al 4-lea set și a fost salvat de o lovitură norocoasă. S-a impus in tie-break, 12-10, iar în ultimul set a făcut diferența datorită pregătirii fizice. Epuizat, Ollie a cedat mijlocul terenului și, în doar câteva minute, Teo s-a impus cu 11-2 și s-a calificat în semifinale.

 

Aici l-a întâlnit pe Ștefan Burlan, care, în sferturi, a revenit de la 0-2 pentru a-l învinge pe Marian Câmpean.  Afectat de o răceală puternică, Ștefan a rezistat doar în primele două seturi. Nu a mai reușit să fie agresiv și l-a lăsat pe Teo să conducă jocul. Teo a profitat și a mers în finală, după 3-1 (11-3, 7-11, 11-7, 11-2).

 

În cealaltă semifinală, Andrei Luchian, principalul favorit al turneului, l-a învins pe Rostilav Matocha cu scorul de 3-0 (11-5, 11-9, 11-4).

 

Astfel, în ultimul act s-au întâlnit primii doi favoriți. Așa cum s-a întâmplat și la Timișoara, în finala Cupei României din octombrie 2014, Andrei Luchian a câștigat cu 3-0 (11-4, 11-5, 11-7) și și-a trecut în palameres al doilea titlu la Cupa Ploiești.

   

“M-am simțit foarte bine la Ploiești. Am lucrat mult în ultima lună, am încercat să-mi îmbunătățesc deplasarea în teren și am văzut anumite progrese. Sunt fericit pentru victorie, iar următorul obiectiv este acela de a redeveni campion național!”

Andrei Luchian, locul 1 Divizia A masculin

 

Proba feminină a avut un invitat surpriză. Iulia Bucur, fostă jucătoare de badminton, s-a stabilit de mai mulți ani în Luxemburg, unde a descoperit squash-ul. A luat lecții de la antrenori profesioniști și a participat la mai multe turnee. Profitînd de o scurtă vacanță în România, Iulia a decis să se înscrie la Cupa Ploiești și a reușit să uimească publicul.

 

Cu o siguranță de sine remarcabilă, Iulia a reușit șă câștige turneul fără să piardă niciun set în cele 3 meciuri disputate. Cu zâmbetul pe buze, așa cum o făcea și pe vremea junioratului la badminton, Iulia a arătat ce înseamnă să te

bucuri cu adevărat atunci când te afli pe terenul de squash. La final, chiar le-a oferit câteva recomandări fetelor, în ceea ce privește jocul lor.

 

“A fost pentru prima oară când am jucat un turneu de squash în România. M-am bucurat să văd atâția sportivi în sală, am urmărit evoluția squash-ului de la noi și am rămas impresionată. Sunt foarte mulți oameni pasionați, care se implică și care, cu timpul, vor reuși să creeze un mediu pentru adevărata performanță.”

Iulia Bucur, locul 1 Divizia A feminin

 

Este de remarcat și prezența Andrei Petrică la acest concurs, liderul din clasamentul național și câștigătoarea ultimelor 8 turnee din România. Chiar dacă este însărcinață, ea a decis să participe. A pierdut însă în sferturi, în fața lui Carmen Blănaru.

 

Clasament Divizia A masculin
1. Andrei Luchian
2. Teo Ristea
3. Rostislav Matocha

 

Clasament Divizia A feminin
1. Iulia Bucur
2. Alexandra Iordan
3. Carmen Blănaru

 

Clasament Divizia C
1. Horațiu Nenovici
2. Daniel Bodescu
3. Laszlo Feischmidt

 

Premiul Fair-PlayValentin Butnaru

 

Cel mai disputat meciMarcin Wojcicki vs. Jonas Selkala

 

Câștigătoriii au primit diplome, cupe, premii în bani, echipament Eye Rackets.

 

După festivitatea de premiere, s-a organizat o tombolă cu premii oferite de Eye Rackets.

 

Parteneri: City Hotel, Start Gym, City Pub & Restaurant, Eye Rackets.

 

Următorul turneu din 2015 se va desfășura la Constanța, 28 februarie-1 martie. Cupa West Side, la două categorii: Divizia B și C.