România, vicecampioană balcanică!

poza-pt-titlu

Naționala României a obținut cea mai bună performanță la Campionatul Balcanic desfășurat la Squash Sport Arena din Timișoara, între 23-24 septembrie: locul 2 la masculin. De asemenea, și fetele au reușit să termine pe poziția a 3-a, obținând astfel primele victorii la această competiție.

În 2012, s-a înființat Asociația de Squash, iar în 2014 am pus bazele Federației Române. După patru ani, multă muncă din partea voluntarilor și rădbare din partea oamenilor care au investit în acest proiect, în septembrie 2016 au apărut și rezultatele. România a devenit vicecampioană balcanică, reușind să învingă Serbia în meciul decisiv. Vasile Hapun, Andrei Luchian, George Constantinescu și Cristian Stroe, sunt jucătorii care au adus prima medalie pentru România, sub comanda antrenorului Rostislav Matocha.

podium-baieti

A 7-a ediție a Campionatului Balcanic pe Echipe a adus la start cinci echipe la masculin (Croația, Serbia, Moldova, România 1 și România 2) și patru la feminin (Croația, Serbia, România 1 și România 2).

poza-croatia-cand-zicem-de-juniori

De remarcat este faptul că echipa Croației a decis să vină doar cu patru juniori, dintre care doi au fost și la ultimele două ediții. Pe aceeași linie, a decis să meargă și selecționerul Rostislav Matocha, care a chemat la echipele secunde cinci juniori (Bogdan Vasile, Bogdan Ungureanu, Ana Maria Anghel, Alexandra Bardac și Szazs Kincso). S-a continuat astfel proiectul început în vară, iar juniorii au avut evoluții foarte bune. Au acumulat experiență și sunt motivați ca la ediția din 2017 să prindă prima echipă.

cand-zicem-de-juniorii-romani

Naționala masculină a început cu o victorie împotriva echipei secunde a României. A urmat duelul cu Croația, cel mai puternic adversar. Am pierdut cu 0-3, dar am arătat că putem juca de la egal împotriva campioanei en-titre.

romania-croatia

Sâmbătă a fost ziua decisivă. Am jucat primul meci cu Serbia, echipa care ne-a învins la ultimele două ediții. Întâlnirea au deschis-o George Constantinescu și Nikola Filipovic. Gelu a revenit de la 0-1 la seturi, dar sârbul a dus partida în decisiv. Aici, România a avut 3 mingi de meci, dar Filipovic a jucat incredibil și s-a salvat de fiecare dată. S-a terminat 16-14 pentru Serbia, care prelua conducerea cu 1-0.

noi-cu-sarbii

Pentru a rămâne în cărți pentru medalia de argint, România era obligată să câștigele ultimele două meciuri. Vasile Hapun a avut misiunea de a ține în joc România și l-a învins cu 3-1 pe Marko Matanovic. În duelul decisiv, Andrei Luchian a reușit să treacă de Vuk Brcanski cu 3-0 și România a învins pentru prima oară Serbia la Balcaniadă. Cu un moral foarte bun, am obținut o nouă victorie în fața Moldovei și am încheiat astfel pe locul 2, cea mai bună performanță la o competiție internațională.

 

La feminin, România a continuat evoluția bună de la Campionatul European din primăvară. A reușit să câștige un meci în întâlnirea cu Serbia prin Florentina Constantinescu, care a învins-o pe Bojana Milutinovic cu 3-1 (11-9, 6-11, 11-4, 12-10). Am pierdut cu Croația, cea care a recucerit titlul obținut în 2014 și am terminat cu o victorie împotriva echipei secunde a României. Locul 3 și medalie de bronz pentru Carmen Blănaru, Florentina Constantinescu și Aida Rosenblum.

flori-cu-serbia

Pentru România 2 la masculin au jucat Florin Fizeșan, Marcel Răsădean, Bogdan Vasile și Bogdan Ungureanu. La feminin au intrat pe teren Alexandra Iordan, Ana Maria Anghel, Alexandra Bardac și Szasz Kincso.
Mulțumim sponsorilor și partenerilor care ne-au ajutat să organizăm acest eveniment: SquashTM.ro, ASB, Infinity Trophy, Perenna, Banu Sport, Cramele Recaș Timișoara, Decathlon.

poza-de-grup-pt-final