Romania, locul 11 la Europene

Romania-Luxembug.JPG

Naționala condusă de Ollie Olabinri a fost surpriza plăcută la Campionatul European pe Echipe, Divizia a 3-a, din Slovenia. Chiar dacă a obținut doar o victorie în fața Lituaniei, străinii au fost impresionați de nivelul jucătorilor români.

 

Perioada 22-25 aprilie 2015 va rămâne în istoria Federației Române de Squash. Naționala a participat pentru prima oară la un Campionat European pe Echipe. Cu ajutorul sponsorilor Tawill Group, ASB, Sport Unlimited, Real Expert Advertising și Asociația de Squash, Federația i-a trimis la Ljubljana pe Vasile Hapun, Andrei Luchian, Horia Naumescu, George Constantinescu și Cristian Stroe, alături de antrenorul Ollie Olabinri.

 

Turneul a avut loc la Konex Center din capital slovenă, un complex multifuncțional cu patru terenuri de squash HOME MADE, 12 terenuri de badminton, o sală de fitness și una de aerobic și un magazin cu echipament sportiv.

 

21 de echipe (12 la masculin și 9 la feminin) au participat la ediția din 2015 a Campionatului European pe Echipe, Divizia a 3-a. 100 de jucători din 15 țări (Croația, Jersey, Gibraltar, Grecia, Isle of Men, Israel, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Polonia, România, Slovenia și Ucraina) s-au duelat timp de trei zile pentru accederea în cea de-a doua divizie.

 

Prima victorie la Europene

România a fost repartizată în grupa C, alături de Malta și Croația. Primul meci pentru naționala condusă de Ollie Olabinri a fost împotriva Maltei, locul 3 la ultimele trei ediții. S-a jucat în paralel, pe două terenuri, ordinea fiind 1-3 și 2-4.

Vasile Hapun a deschis întâlnirea în compania lui Bradley Hindle, singurul jucător care și-a câștigat toate meciurile la acest turneu. S-a terminat 3-0 pentru Malta, dar puștiul de 19 ani a avut parte de o experiență pe cinste. Horia a avut și el parte de un debut dificil cu Gary Nitchke, un stângaci trecut de 40 de ani, dar cu o tehnică și o precizie de ceas elvețian.  După primele două meciuri, Malta conducea cu 2-0. Cu Daniel Lewis, un puști de 21 ani, Andrei Luchian a rezistat doar în primul set, pe care l-a pierdut la limită, scor 9-11. Cristi Stroe a fost surpriza României și a reușit să aducă prima victorie la un Campionat European. Aflat la primul său meci internațional, Cristi s-a văzut condus cu 2-0 la seturi. Finalistul de la Campionatul Național din 2015 a revenit și a câștigat setul trei. Apoi, a reușit să salveze o minge de meci la 9-10 și a dus meciul în decisiv. Ultimul set s-a încheiat din nou la limită. Cristi a avut 10-8, a riscat la prima minge de meci și a ratat. A continuat să joace ofensiv și a reușit, în cele din urmă, să se impună cu 11-9, după 50 de minute intense.

 

“A fost un debut promițător. Am întâlnit o echipă mai bună, iar fiecare jucător a avut ocazia de a evolua la un nivel ridicat. Mâine, avem o șansă mare împotriva Croației”.

Ollie Olabinri, selecționer România

 

Malta – România 3-1

Bradley Hindle – Vasile Hapun                  3-0 (11-3, 11-6, 11-5)

Daniel Zammit Lewis – Andrei Luchian     3-0 (11-9, 11-5, 11-6)

Gary Nitchke – Horia Naumescu               3-0 (11-3, 11-4, 11-5)

Dean Gera – Cristian Stroe                       2-3 (11-9, 11-9, 6-11, 11-13, 9-11)

 

 

Am sperat la calificare

Pentru a trece de grupe, România avea nevoie de o victorie în fața Croației.

În a doua zi de concurs, s-a schimbat și ordinea: 1-4 si 2-3. Vasile a intrat foarte hotărât pe teren și a reușit să câștige primele două seturi cu un joc solid din spatele terenului. A avut o cădere și a pierdut cel de-al treilea set, ratînd mai multe drop shoturi și voleuri. Și-a revenit, s-a impus cu 3-1 și a adus primul punct pentru România.

Pe celălalt teren, Gelu l-a întâlnit pe Roko Voncina, un junior de 16 ani, extrem de talentat și cu o viteză de joc superioară. Primele două seturi au fost dominate de croat, iar Gelu a revenit în cel de-al treilea set, a controlat ritmul meciului și a condus 10-9. A ratat însă, punctul decisiv și a pierdut, în prelungiri, 12-10.  

S-a făcut 1-1 la general, iar Andrei putea aduce România din nou în avantaj. A urmat duelul cu Srdjan Maksimovic, cel pe care l-a condus la Balcaniada din 2014, pierzând 11-7 în decisiv. Croatul a început însă foarte tare, a jucat extrem de ofensiv, cu multe voleuri, și s-a impus la 5 în primul set. Ajutat de Ollie, Andrei a schimbat tactica, încercînd să joace cu mingi mai înalte și mult mai variat. S-a făcut 1-1 la seturi și aici a urmat momentul psihologic. Primele puncte ale setului trei s-au desfășurat la intensitate maximă, ritmul de joc a crescut, iar croatul a început să domine. În final, 3-1 pentru Maksimovic. În ultimul meci, Horia l-a avut în față pe Filip Madaric, un stângaci stabilit în Luxemburg, în fața căruia a jucat mult mai relaxat și chiar a reușit câteva puncte deosebit de spectaculoase. La finalul întâlnirii, s-a dovedit că Madaric era cel mai bun jucător al lor, însă alegerea selecționerului Croației a fost ca el să fie doar a treia opțiune.  

 

Cu siguranță, presiunea a jucat un rol important. Am început cu o victorie, dar, treptat, experiența a făcut diferența. Poate ne-am dorit prea mult această victorie, iar jucătorii nu au mai reușit să-și facă jocul obișnuit”.

Ollie Olabinri, selecționer România

 

 

Croația – România 3-1

Vedran Svonja – Vasile Hapun                1-3 (6-11, 6-11, 11-7, 7-11)

Srdjan Maksimovic –Andrei Luchian       3-1 (11-5, 8-11, 11-1, 11-5)

Filip Madaric – Horia Naumescu             3 -0 (11-7, 11-2, 11-7)

Roko Voncina – Gelu Constantinescu    3-0 (11-2, 11-5, 12-10)

 

 

 

La finalul grupei, România a terminat pe ultimul loc și ar fi trebuit să joace într-un sistem eliminatoriu pentru pozițiile 9-12. Primul meci ar fi fost împotriva Gibraltarului, apoi, în funcție de rezultat, urma ultima partidă cu Lituania sau Luxembrug.

Surpriză totală însă, joi seară. După o plimbare prin centrul Ljubljanei, jucătorii români au intrat pe site-ul competiției pentru a verifica ora exactă a următorului meci. Însă, aici lucrurile se schimbaseră complet. Organizatorii au decis ca echipele clasate pe locul 3 să formeze o nouă grupă, pe sistemul fiecare cu fiecare.

 

Așadar, România a început bătălia pentru locul 9. Primul adversar, Luxemburg. Aici, lucrurile au stat diferit față de celelalte întâlniri. Niciunul dintre jucători nu a reușit să mai câștige vreun set, însă s-a luptat pentru fiecare punct, deoarece se putea dovedi decisiv la final.

 

Încet-încet, începem să ne obișnuim cu acest nivel. Toți jucătorii lovesc mingea foarte puternic, joacă variat și avem foarte multe de învățat”.

Ollie Olabinri, selecționer România

 

 

 

Luxemburg – România 4-0

Daniel Hutchines – Vasile Hapun                      3-0 (11-7, 11-8, 11-5)

Sanjay Raval  – Andrei Luchian                         3-0 (11-5, 11-9, 11-7)

Daniel Kaiser – Horia Naumescu                      3-0 (11-8, 11-5, 11-7)

Guillaume Plancke – Gelu Constantinescu       3-0 (11-5, 11-7, 11-5)

 

Nici duelul cu Gibraltar nu a adus vreo victorie, dar toți jucătorii români și-au ridicat nivelul de joc. Vasile l-a condus cu 1-0 pe Anthony Brindle, locul 210 PSA, și a fost la un pas de face 2-1 la seturi. Au fost multe momente ale jocului în care Vasile l-a dominat pe Brindle și a oținut multe aplauze de la străinii aflați pe margine. Gelu a fost foarte aproape de un success, dar a cedat, scor 8-11, în decisiv cu Thomas da Silva.

 

Sunt foarte mulțumit, chiar dacă nu am câștigat niciun meci. Am observat un progres la fiecare partidă, jucătorii sunt mai încrezători. Putem învinge Lituania”.

Ollie Olabinri, selecționer România

 

 

Gibraltar – România 4-0

Anthony Brindle– Vasile Hapun                       3-0 (9-11, 11-3, 11-9, 11-2)

Christian Navas  – Andrei Luchian                   3-0 (11-7, 11-6, 11-7)

Mark Tewkesbury – Horia Naumescu             3-0 (11-4, 11-6, 11-8)

Thomas Da Silva – Gelu Constantinescu       3-2 (14-12, 4-11, 11-7, 9-11, 11-8)

 

Horia a adus punctul decisiv

Ziua de sâmbătă a reprezentat ultima apariție a României la ediția din 2015. După ce Lituania pierduse cu 3-1, atât cu Luxemburg, cât și cu Gibraltar, naționala antrenată de Ollie avea nevoie de o victorie cu 3-1 sau 4-0 pentru a termina pe locul 11.

Vasile și Gelu au intrat primii și au dus scorul la 2-0, după două meciuri foarte bune, în care au fost peste adversari la toate capitolele. Andrei nu a reușit să se concentreze la fel ca în celelalte partide și, după ce a ratat o minge de set, a cedat cu 11-13. A încercat să revină, dar consumul mental și fizic din zilele precedente a fost decisiv.

În aceste condiții, Horia a jucat meciul decisiv. După un început ezitant, el a reușit șă se impună în prelungiri în al doilea set. A urmat apoi, cel mai important moment. La scorul de 10-4 pentru lituanian, Horia s-a autodepășit: a luptat pentru fiecare minge și nu a mai făcut nicio greșeală neforțată. Au urmat 8 puncte consecutive pentru România și s-a făcut 2-1 la seturi. Horia a continuat jocul excelent, a condus 9-5, dar s-a relaxat și s-a ajuns la 9-9. Aici, a reușit să facă diferența prin răbdare și a atacat la prima situație favorabilă. S-a terminat 11-9 și România a obținut prima victorie la general, scor 3-1, la un Campionat European.

 

Astăzi s-a văzut rezultatul antrenamentelor grele și al meciurilor pe care le-am jucat aici. Este o victorie de moral, sunt convins că fiecare va avea mai multă încredere de acum încolo”.

Ollie Olabinri, selecționer România

 

 

 

România – Lituania 3-1

Vasile Hapun – Mantas Kociunas                      3-0 (11-6, 11-5, 11-5)

Andrei Luchian – Martynas Pempe                   0-3 (11-13, 7-11, 8-11)

Horia Naumescu – Andrius Voisnis                   3-1 (4-11, 12-10, 11-9)

Gelu Constantinescu – Gytautas Aukselis        3-0 (11-8, 11-2, 14-12)

 

 

 

România s-a clasat pe locul 11 și a reușit să impresioneze.

  • nivelul arătat de toți cei cinci jucători. Mai mulți antrenori și jucători de la alte echipe au apreciat jocul și l-au felicitat pe Ollie.

 

 

Sunt mândru de această participare. Am luat contactul cu squashul din Europa, acesta este nivelul la care trebuie să ne raportăm. Îi felicit pe jucători, au arătat că au meritat să fie prezenți la acest campionat. Știu capitolele la care trebuie să lucrăm, avem cinci luni până la Balcaniadă. Putem progresa și această experiență ne va ajuta enorm în viitor”.

Ollie Olabinri, selecționer România