Romania, locul 1 in Luxemburg

IMG-20150308-WA0007.jpg

Iulia Bucur a câștigat turneul Top Open Squash 2015, rezervat categoriei D.

 

Sandweiler. Un orășel în sudul Luxemburgului, cu doar 3400 de locuitori. Aici am găsit cel mai mare club de squash din această țară: Top Squash. Un complex ce dispune de 7 terenuri, o sală de fitnnes, vestiare dotate cu saună și solar, terenuri de tenis și fotbal, o sală de dans, un bar, un mini restaurant și un magazin cu articole sportive de squash și tenis. Este amplasat lângă o pădure, iar aerul proaspăt te intâmpina chiar de la sosire. Pentru începători și jucători avansați, clubul pune la dispoziție doi antrenori de squash ESF Level 3 și unul ESF Level 2.

 

Timp de două zile, aici s-a desfășurat cel mai prestigios turneu de squash din Luxemburg. Top Squash Open 2015 a adus la start 84 de jucători la șase categorii. Evenimentul l-a avut în prim plan pe Cameron Pilley, numărul 18 mondial, care a onorat invitația de a participa la un turneu câștigat în trecut de Thierry Lincou și Peter Nicol, foști campioni mondiali și lideri ai clasamentului PSA. Alături de Pilley, la categoria Pro s-au mai înscris alți jucători de top: Steven Finitsis (59), Jaymie Haycocks (63), Piedro Schweertman (73), Peter Creed (75) și Paul Coll (83), Nathan Sneyd (205) și Bradley Hindle (344).

La celelalte cinci divizii au participat sportivi din 15 țări. Taxa de participare a fost de 30 de euro, în care fiecare jucător a primit un tricou personalizat, masa de prânz de sâmbătă, plus 4 meciuri garantate. Mingea oficială a turneului a fost Black Night.

 

Startul s-a dat vineri la ora 18:00, pe toate cele șapte terenuri. Deși mă așteptam să găsesc condiții mult mai bune ca în România, am fost surprins să constat că oamenii de acolo, dar și străinii veniți special pentru acest turneu, nu sunt înnebuniți după lux. Chiar dacă își pot permite aproape orice, Luxemburg avînd cel mai ridicat nivel de trai din lume, localnicii sunt, pur și simplu, modești. Din cele șapte terenuri, doar unul era construit la standarde internaționale, celelalte avînd mai multe probleme la nivelul pereților și al parchetului. Aceste detalii nu i-au deranjat deloc pe străinii care s-au bucurat de fiecare moment petrecut pe teren și pe care i-am văzut mereu cu zâmbetul pe buze, indiferent de rezultatul final.

 

Totuși, m-aș fi așteptat ca în unele partide să existe tensiuni din cauza arbitrajului. Nici vorbă de așa ceva, fiecare a acceptat deciziile fără nici cel mai mic protest. Câștigătorul unui meci a avut obligația să arbitreze următoarea partidă și au existat cazuri când un jucător de la divizia E a arbitrat la divizia A. Chiar dacă au existat destule greșeli, am văzut spirit de fair-play de fiecare dată și multă toleranță pentru colegii deveniți “oficiali”. La finalul partidelor, jucătorii au ciocnit un pahar de bere și au mers să urmărească meciurile colegilor. În România, v-ați convins de mai bine de un an că avem arbitri acreditați de Federația Europeană, cu certificatul Level 1.

 

Un alt lucru pe care l-am remarcat a fost competiția mixtă. Fetele au jucat în același turneu cu băieții, de la categoria A până la E.

 

România a avut doi jucători la acest turneu. Iulia Bucur, la divizia D, și Andrei Luchian, la divizia A.

Semfinala Iulia Bucur – Sam Lippert (Luxemburg)

 

Chiar dacă a început să practice squash doar în urmă cu un an și jumătate, Iulia Bucur a impresionat la Top Squash Open. Favorită numărul unu, românca a reușit să ajungă în finală fără să piardă niciun set. Aici l-a întâlnit pe suedezul Jonah Moreau, pe care l-a învins cu 3-1. A fost al doilea trofeu câștigat de ea la un turneu internațional și, după acest success, a primit convocarea la lotul național al Luxemburgului la Campionatul European pe echipe din Slovenia.

 

Rezultate Iulia Bucur:

Turul 1: Bye

Sferturi: Magnus Sydoff (Suedia) 11-5, 11-6, 11-5

Semifinale: Sam Lippert (Luxemburg) 11-8, 11-9, 11-5

Finala: Jonah Moreau (Suedia) 11-4, 11-6, 7-11, 11-3

“Am câștigat multă încredere după această victorie. Am simțit pe teren că am îmbunătățit anumite lovituri și sunt mai decisă în timpul meciurilor. Următorul pas va fi să trec la nivelul C, unde pot evolua alături de sportivi cu un nivel de joc mai ridicat”.

Iulia Bucur, locul 1 Divizia D

 

La Divizia A, pentru România a jucat subsemnatul Andrei Luchian. În primul tur l-am învins, scor 3-1, pe Eric Pecheur, președintele Federației de Squash din Luxemburg. Un tip de 44 de ani, care timp de 45 de minute a alergat după fiecare minge și m-a pus în dificultate în multe momente. Primul set s-a încheiat după 15 minute, scor 17-15 pentru mine, însă Eric a revenit în doilea. În următoarele două seturi, am reușit să-mi ridic nivelul jocul și am mai cedat doar opt puncte până la final.  

 

În sferturi, m-am întâlnit cu principalul favorit și cel care avea să și câștige acest turneu. Filip Madaric, un croat stabilit în Luxemburg, unde este antrenor ESF Level 3. Fost număr unu în Croația, Madaric m-a depășit la toate capitolele. Un 0-3 destul de sever, o lecție pentru viitor. Am rămas totuși cu o experiență unică. I-am rugat pe organizatori dacă este posibil să joc pe terenul central, unde erau programate doar meciurile de la categoria Pro. Au fost de acord, iar meciul a fost arbitrat de Paul Coll, numărul 83 PSA.

 

A urmat cursa pentru locurile 5-8. Primul duel a fost cu Guillame Plancke. Am revenit de la 0-1, am condus cu 2-1, Plancke a dus meciul în decisiv, unde pregătirea lui fizică a făcut diferența, iar sportivul din Luxemburg s-a impus cu 11-5. A urmat ultima partidă, cea cu scoțianul Christopher Weare, 36 de ani, antrenor ESF Level 2. A fost cel mai lung și epuizant meci din acest turneu pentru mine, încheiat după 5 seturi și 70 de minute de efort la intensitate maxima. 3-2 pentru mine și am terminat pe locul șapte.

Meci locurile 5-8: Andrei Luchian – Guillame Plancke

 

Rezultate Andrei Luchian

Turul 1: Eric Pecheur (Franța) 17-15, 6-11, 11-2, 11-6

Sferturi: Filip Madatic (Croația) 5-11, 2-11, 0-11

Locurile 5-8: Guillame Plancke (Luxemburg) 3-11, 11-6, 11-9, 4-11, 5-11

Locul 7: Christopher Weare (Scoția) 9-11, 12-10, 8-11, 11-9, 11-8

 

Sâmbătă seară a avut loc și festivitatea de premiere. Obișnuit din România cu o anumită tradiție (podium, diplome, cupe, medalii), am rămas surprins să văd cu totul altceva în Luxemburg. La fiecare categorie, de la A la E, au fost chemați primii doi clasați, li s-a înmânat un plic cu o sumă de bani (în funcție de divizie), au stat la o fotografie alături de organizatori și sponsori și au părăsit rapid zona pentru a le face loc celorlalți câștigători. Da, e adevărat, sportivul clasat pe locul trei nu a fost premiat!

 

După încheierea oficială a turneului, a urmat o mini petrecere chiar în complexul Top Squash. O formație (solist și chitarist) a întreținut atmosfera. S-au împărtășit experiențele de pe teren, iar mulți dintre jucători au socializat pentru prima oară. Jucătorii și oficialii au rămas surprinși când au aflat că am venit special în Luxemburg pentru acest concurs. “Chiar așa? Nu mai stai câteva zile să vizitezi împrejurimile?”, a fost reacția lor. Le-am răspuns că mi-am dorit să îmi testez nivelul împotriva unor jucători mai buni. Nu păreau foarte împăcați cu această explicație, dar au fost impresionați că am venit tocmai din România și mi-au urat succes.

 

Am avut parte de o experiență incredibilă. Am văzut cum au organizat străinii un concurs internațional, i-am urmărit live pe Cameron Pilley și pe alți jucători din Top 100 PSA. Am cunoscut oameni și sportivi din peste 10 țări și m-am bucurat de patru super meciuri. Am descoperit după acest concurs că în România avem condiții foarte bune pentru a practica squash-ul și mi-aș dori să lăsam la o parte tensiunile din ultima vreme și să ne bucurăm mai mult de acest sport minunat.

Am primit o lecție totală de fair-play la acest turneu și sunt convins că putem să le urmăm exemplul.

 

Rezultatele finale ale turneului le puteți găsi aici: http://tournamentsoftware.com/sport/events.aspx?id=9F8B2B47-8D2E-4DBE-88CF-B5B68FB57068

 

Va urma un reportaj despre Cameron Pilley. Cum se pregătește numărul 18 mondial înainte fiecărui meci, cum se vede jocul live jocul unui sportiv de Top 20, dar și ce surpriză a pregătit pentru iubitorii de squash din România.