Terenuri acreditate pentru a va feri de accidentari

fsc-squash-court

Federatia Romana de Squash va recomanda sa folositi terenuri acreditate de WSF (Word Squash Federation) daca vreti sa jucati squash sau doriti sa va deschideti o sala si sa construiti terenuri.

Squash-ul este un sport dinamic ce necesita reactii rapide. Acceleratia puternica, schimbarile rapide de directie si opririle bruste pun o mare presiune asupra articulatiilor, tendoanelor si muschilor jucatorilor.
Deosebit de orice alt sport, squash-ul necesita un stil unic de miscare intr-un spatiu relativ mic. Aceste conditii se pot intruni doar pe o pardoseala cu o infrastructura inteligenta. In decursul ultimilor 30 de ani de existenta a acestui sport, structura parchetului pentru pardoseala de joc s-a schimbat fundamental.
Acest lucru s-a datorat dezvoltarii de cunostinte suplimentare in domeniu si reducerii tensiunii prin folosirea structurii de podea potrivite. In anii ’70 scandurile masive din fag si paltin, cu o grosime de cel putin 22 pana la 25 mm rezumau calitatea. Aceasta podea “nesanatoasa” a provocat ulterior probleme de incheieturi jucatorilor. Pardoseala era foarte dura si acest lucru a cauzat un recul necontrolat impotriva articulatiilor tuturor jucatorilor activi, dar si celor pasivi.
Dezvoltarea tehnica a avansat, iar pionierii constructiei de terenuri, au imbunatatit calitatea acestora, folosind placi multistratificate cu o grosime de 12 mm pana la 16 mm. Intreaga structura s-a schimbat, iar acesta a fost un salt cuantic in evolutia pardoselilor.
Suprafata noua, considerabil mai subtire, este extrem de elastica si intreaga structura a podelei s-a schimbat dintr-o constructie de bare transversale, voluminoasa, intr-o infrastructura sensibila, ce protejeaza incheieturile pe intreaga zona a terenului.
Pardoseala sportiva trebuie sa intruneasca cel putin urmatoarele cerinte:
1. Stratul de suprafata a podelei multistratificate la o grosime de 3.5 mm, de artar, stejar sau frasin. Stratificarea transversala face aceasta pardoseala elastica si mai putin sensibila la umiditate.
2. Aceasta structura de pardoseala sportiva trebuie sa aiba o durata lunga de viata.
3. Structura pardoselei trebuie sa previna orice fisura in stratul superior. Intregul strat trebuie asezat pe suporturi de cauciuc la intervale de 50 de cm.
4. Pardoseala sportiva trebuie sa aiba protectie impotriva alunecarii, obtinuta prin impregnarea cu substante specifice si slefuire in stare bruta.
5. Structura pardoselii trebuie sa ajute la absorbirea transpiratiei.
6. Suprafata podelei trebuie sa prezinte o aderenta perfecta
7. Orice scartait trebuie sa fie preintampinat prin adaugarea unei folii intre stratul superior si cele inferioare
Federatia Romana de Squash promoveaza numai implementarea de terenuri de joc certificate de Federatia Internationala de Squash, in demersul de a incuraja acest sport dar mai ales de a proteja siguranta si confortul tuturor practicantilor.
Lista completata a firmelor acreditate o gasiti aici: http://www.worldsquash.org/ws/resources/accreditation/complete-court-accreditation-cca/wsf-accreditied-companies.