Terenurile din Romania au primit licențele

IMAG0714.jpg

La 6 luni de la startul măsurătorilor, Comisia Centrală de Materiale a finalizat procesul de licențiere.

 

La 1 septembrie 2014, Federația Română de Squash a stabilit prin regulament că fiecare teren de squash din România trebuie omologat pentru competițiile naționale.

 

Astfel, s-a format Comisia Centrală de Materiale compusă din Răzvan Țurlea, președinte, Andrei Luchian, supervizor, Hunor Bara și Daniel Sima, membri. Au urmat șase luni în care s-au măsurat toate terenurile în cele nouă cluburi care au solicitat să organizeze concursuri naționale în sezonul 2014-2015: Aerosquash Băneasa, Pescariu Sports&Spa, Squash4All, Squash Court, Squash Ploiești, We Play Brașov, West Side Constanța, Helios Timișoara și Squash Cluj-Napoca.

 

Între timp au fost construite mai multe terenuri la Miercurea Ciuc, Baia Mare și Timișoara și urmează să se efectueze măsurători și în aceste centre. De asemenea, la fel se va proceda și cu noile terenuri care vor fi finalizate pe parcursul anului 2015.

 

Prima fază a fost evaluarea pentru a stabili, în funcție de calitatea materialelor folosite și a criteriilor regulamentare stabilite de Federația Internațională, categoria fiecărui teren. Apoi, după raportul Comisiei Centrale de Materiale, cluburile vor avea termen până la 31 mai 2015 să realizeze modificările cerute pentru a rămâne în categoria desemnată. În caz contrar, se ajunge la pierderea licenței.

 

La începutul procesului de omologare, s-a decis să se meargă exclusiv pe criteriile impuse de WSF (World Squash Federation). Treptat, s-a constatat că există prea puține cluburi care au construit terenurile la dimensiunile standard și care au folosit materialele omologate de WSF. Peste 50% din terenuri sunt home made și nu respectă toate criteriile impuse de caietul de sarcini. Federația își propune ca în 3 ani, toate terenuriile de categoria A să respecte regulamentul internațional la capitolul omologare.

 

Deoarece squash-ul în România se află încă la început și în plină dezvoltare, Comisia, alături de conducerea Federației, a stabilit ca principalul criteriu să fie siguranța sportivilor (parchet montat corect și o aderență corespunzătoare, geam securizat), plus respectarea dimensiunilor minime impuse de WSF.

 

Un alt criteriu în privința căruia s-a ajuns la un compromis este înălțimea minimă a terenului. WSF recomandă 5,64m, însă anumite terenuri nu pot îndeplini această cerință. Nici nu se pot face modificări, deoarece au fost construite în spații care nu permiteau mai mult de 4,57m-5,30m. Astfel, s-a decis ca înălțimea minimă pentru Divizia A să fie de 5m, cu amendamentul că se va reveni la 5,64m în momentul în care vor exista suficiente terenuri cu înălțime regulamentară.

 

“Au fost decizii luate după o analiză extrem de amănunțită. Ne dorim să promovăm squash-ul în cât mai multe orașe din țară pentru a încuraja oamenii să investească. Dacă mergeam strict pe regulile WSF, ar fi existat concursuri doar la București, Timișoara și Cluj-Napoca.”

Răzvan Țurlea, președinte Comisia Centrală de Materiale

 

De asemenea, s-au stabilit și câteva reguli de bază care sunt obligatorii:

1. Tin-ul trebuie să fie de culoare cât mai deschisă, 70% din suprafața lui, iar restul poate fi ecranat de diverse reclame.

2. Tavanul trebuie vopsit în culori deschise pentru a nu deranja vizibilitatea în urmărirea mingii.

3. Găurile și crăpăturile nu sunt acceptate pe niciun perete.

4. Iluminatul terenului trebuie respectat.

5. Ușa trebuie să formeze o suprafață plană cu peretele de sticlă.

6. Parchetul trebuie să fie aderent, fără lufturi sau denivelări .

7. Tușa trebuie să fie vizibilă, și, de preferat, mată.

Licențe acordate până la 31 mai 2015

 

Divizia A

Aerosquash Băneasa

Pescariu Sports&Spa

Helios Timișoara

Squash Cluj-Napoca

We Play Brașov

Squash Ploiești (primele 2 terenuri Divizia A, terenul 3 Divizia B si C)

West Side Constanța

 

Divizia B

Squash4All (primele 2 terenuri Divizia C, terenurile 3 si 4 Divizia B)

Squash Court

 

Probleme există în toate cluburile și la majoritatea terenurilor pe care au fost efectuate măsurători. În fișierul Excel de mai jos, puteți vedea toate detaliile legate de măsurători și modificările necesare pentru a se putea păstra licența acordată (cat. Observații).