Calin Codarcea, director ROS 2021 – “Suntem increzatori ca vom avea un campion local.”
In perioada 19 – 21 noiembrie Clujul va gazdui in cadrul evenimentului Romanian Open Squash doua turnee foarte importante pentru Romania – un turneu PSA 5K Men din cadrul Squash – PSA Challenger Tour, si competitiile internationale Open la Masculin si Feminin, turnee de tip Master in calendarul oficial al Federatia Romana de Squash.
Am stat de vorba cu Calin Codarcea, directorul de concurs al Romanian Open Squash pentru a afla mai multe despre istoricul competitiei si despre editia din acest an, editie nu numarul 9.
Calin, care este istoricul ROS? Cum v-ati decis sa faceti acest concurs? Cum a aparut parteneriatul cu PSA?
Povestea Romanian Open Squash a inceput in 2012, proiectul propunandu-si sa promoveze squash-ul in Romania prin intierea celor care nu cunosteau acest sport si prin construirea unei comunitati care sa-l practice atat pentru relaxare cat si intr-o forma organizata. Prima editie a adunat la etapa finala de la Iulius Mall Cluj-Napoca 32 de jucatori care s-au clasat pe primele 4 locuri la turneele de calificare desfasurate in 8 orase din Transilvania. In 2013 formatul s-a pastrat, au aparut si Bucuresti si Ploiesti intre orasele care au trimis participanti la turneul final si a fost prima editie care s-a adresat si jucatorilor straini, cea mai mare parte a acestora fiind a celor rezidenti in Romania.
In 2014 s-a desfasurat si un prim meci demonstrativ intre jucatori profesionisti internationali, iar in 2015 formatul a fost pentru prima data de tip open pe mai multe divizii, conform categoriilor din cadrul FRS, competitia adunand participanti din Polonia, Ungaria, Serbia, Scotia, Israel. In 2016 au fost nu mai putin de 21 de jucatori internationali la concursul Open, iar in 2017 s-a desfasurat primul turneu profesionist din cadrul calendarului PSA World Tour, concurs mentionat ulterior de catre PSA ca fiind cel mai bun nou eveniment din calendarul competitional profesionist. Parteneriatul cu PSA s-a realizat la sugestia si cu sprijinul prietenilor nostri de la Squash Promotion Group Polonia, cei care ne-au pus la dispozitie in fiecare an terenul de sticla pe care s-au desfasurat cele mai importante meciuri ale fiecarei editii.
In 2018 turneul PSA a fost unul dintre cele 4 alese de catre PSA pt a fi etapa de calificare la campionatul mondial, castigatorul din acel an fiind Youssef Ibrahim, jucator aflat in top 20 mondial in momentul de fata. Totodata a fost si primul turneu transmis live de o televiziune sportiva cu acoperire nationala, Look Sport.
2019 a adus ca noutate o noua locatie pentru amplasarea terenului de sticla: Vivo! Cluj-Napoca, asta dupa ce toate editiile precedente s-au desfasurat la Iulius Mall.
Povestea a continuat in 2020 la Squash Club Cluj-Napoca intr-un format restrans, datorat contextului pandemic. Turneul PSA revine in cadrul ROS in 2021 dupa un an de pauza, si va avea la start ce mai puternica componenta a tabloului, raportandu-ne la clasarea jucatorilor calificati in competitie.
Stim ca anul acesta participarea spectatorilor este limitata. Cum se va putea urmari turneul totusi?
Meciurile tabloului profesionist vor avea livescore pe site-ul oficial si pe platformele partenere ale PSA, vor fi transmise live pentru prima data canalul de Youtube al PSA Challanger Tour. Totodata, pe canalul nostru de YouTube vrem sa acoperim complet si meciurile de pe un alt teren unde se vor desfasura principalele jocuri din turneul Open. Ambele streamuri vor fi disponible si pe siteul nostru, romanianopensquash.ro la sectiunea Live.
In anii trecuti, in challengerul PSA am avut parte de sportivi pe care ii vedem azi castigand meciuri la cele mai importante turnee de squash. La ce putem sa ne asteptam anul acesta?
Intr-adevar, in trecut i-am avut la ROS pe Youssef Ibrahim (WR 16), Iker Pajares Bernabeu (WR 27), Bernat Jaume (WR 58), Yahya Elnawasany(WR 65). Anul acesta vor fi prezenti jucatori de perspectiva precum Yassin Elshafei (WR 121), unii deja consacrati precum Daniel Poleshchuk (WR 185) sau Farkas Balazs (WR 91) , campionul en titre, dar si doua delegatii numeroase cu jucatori interesanti din India si Spania.
Tot in anii trecuti, spectatorii puteau sa se bucure de meciurile pe teren de sticla in cadrul mall-ului, pe langa meciurile din cadrul clubului. In contextul actual cum se va desfasura turneul? Ce provocari logistice aveti si cum ati reusit sa le depasiti?
Turneu se va desfasura integral la Squash Club Cluj-Napoca, intrucat accesul spectatorilor la competitii sportive este interzis, iar desfasurarea in cadrul mall-ului ar fi facut imposibila conformitatea la aceasta regula. Odata ce turneul se va desfasura exclusiv la club, ne asteptam ca principalele provocari sa apara in privinta unui control cat mai exact in privinta respectarii regulilor sanitare si asigurarii unei experiente cat mai sigure pentru toti participantii la evenimentul nostru.
Ce mesaj doresti sa le transmiti jucatorilor romani de squash cu ocazia ROS 2021?
Ca suntem nerabdatori sa ne vedem la Cluj! Avem deja confirmari de la prieteni ai turneului din Ungaria si Polonia, sportivi care vor creste nivelul concursului Open, insa suntem increzatori ca vom avea un campion local. Si chiar daca timpurile pe care le traim vin cu destul de multa energie negativa, prin squash si prin sport in general vom putea sa mai uitam de griji si sa ne bucuram de raliuri si meciuri spectaculoase, si nu in ultimul rand, de amintiri frumoase.