Bogdan Vasile, despre ROS 2021 și Turneele PSA: “Sunt nerăbdător să fiu pe teren și să lupt”

80978685_2430327477207072_783719411398737920_n

În weekendul 19 – 21 noiembrie, Squash Club Cluj-Napoca va găzdui cea de-a noua ediție a turneului Romanian Open Squash, un turneu PSA Challenger deschis și participanților din categoriile PRO masculin și feminin, dar și celor din divizia A.

Am stat de vorbă cu Bogdan Vasile, în vârstă de 20 de ani și jucător pro de squash, despre ROS, turneele PSA și pregătirea sa din Olanda din această perioadă:

1. Ești singurul român de pe tabloul competiției PSA. Ce înseamnă asta pentru tine? Cum vei aborda acest turneu? 

Bogdan Vasile: În primul rând, vreau să imi exprim recunoștinta și bucuria pentru această oportunitate care mi-a fost oferita de către organizatorii turneului, iar pentru a le multumi cum se cuvine, voi încerca să joc cât de bine se poate în cadrul turneului PSA. Pentru mine înseamna mult să particip la un astfel de turneu în țara mea natală. Sunt nerăbdător să fiu pe teren și să lupt. Sper că voi avea parte de o galerie în stil romanesc și de sprijin cât mai mare din partea compatrioților mei.

Abordarea pentru acest turneu este următoarea: vreau să câștig cât de multe meciuri se poate, dar în același timp sunt conștient că nivelul va fi ridicat, iar eu sunt abia la începutul carierei de jucător pro. Așadar, nu am asteptari prea mari și nu intenționez să pun o presiune prea mare asupra mea. În schimb, îmi doresc să imi fac jocul și să am o prestație cât mai bună pe teren.

2. Ai mai participat la competiții PSA? Cum este experiența?

B.V.: Da, chiar de curând am participat la două turnee PSA în Olanda. Au fost două experiențe grozave din care am avut multe de învățat. Per total, s-a vazut progresul față de ultimul turneu PSA la care am participat înainte de aceste două (la începutul lunii iulie). Am reușit să câștig câteva meciuri și am avut o prestație foarte bună în fața unor adversari care în urmă cu câteva luni m-ar fi bătut cu lejeritate.

3. Cum te pregătești pentru ROS9? Care este experiența ta de pregătire din Olanda?

B.V.: În ultima vreme, am pus împreună cu mental coach-ul meu, Dave Chapman, foarte mult accent pe pregătirea mentală. Pe partea aceasta mai am mult de lucrat și multe de îmbunătățit, iar eu consider că acest aspect al sportului este cel mai important dintre toate. Am lucrat la gestionarea emoțiilor și a presiunii pe teren, precum și la găsirea echilibrului dintre viața pe teren și cea din afara lui. De asemenea, împreună cu antrenorul meu de squash Ken Flynn, am prioritizat partea tehnico-tactică a jocului.

78892165_2701423893306362_3306478744977574943_n

4. Ai mai participat la ROS – cum a fost și la ce te astepți de la această ediție?

B.V.: Într-adevăr, ultima dată când am participat la ROS în cadrul turneului PSA a fost în 2019. Am jucat primul meci cu Bernat Jaume, favoritul nr.1, un jucător de valoare mare. Am primit o lecție bună de la el pe teren. Chiar m-am bucurat de experiența de a juca pe terenul de sticlă împotriva unui astfel de jucător, precum și de atmosfera oferită de coechipierii și prietenii mei din lumea squash-ului românesc. De la această ediție, mă aștept să am un joc mult mai bun decât cel din ediția precedentă, să lupt cât de mult îmi stă în putință și să am parte de aceeași atmosferă, poate chiar mai bună decât cea din 2019.

5. Ultima întrebare – care este poziția ta în prezent în clasamentul PSA?

B.V.: În prezent sunt pe locul 635, însă mă aștept să cresc destul de mult după participarea la ROS. Încă nu mi s-au punctat ultimele două turnee la care am participat și de asemenea sper să obțin multe puncte și în cadrul ROS.

Mulțumim, Bogdan, pentru timpul acordat și îți urăm mult succes!

Vă mulțumesc pentru interviu. De asemenea, le mulțumesc organizatorilor, sponsorilor și Federației Române de Squash pentru desfășurarea acestui eveniment prestigios și sper să ne revedem cu bine!