In aceasta sectiune am decis sa raspundem intrebarilor cele mai frecvente pe care le primim din partea membrilor comunitatii de squash. In formularea raspunsurilor, am plecat de la premisa ca cine acceseaza aceasta pagina cunoaste regulile de baza ale squash-ului, precum si beneficiile pe care le aduce sanatatii acest sport extraordinar.
Prin urmare, ne vom adresa aspectelor de baza pe care trebuie sa le cunoasca o asociatie sportiva, un jucator, antrenor, arbitru sau un detinator al unei sali de squash.
Daca ai alte intrebari, te rugam sa te adresezi prin Punctul Unic de Contact al Federatiei Romane de Squash!
1. Vreau sa construiesc o sala de squash. Cum ma poate ajuta Federatia Romana de Squash?
Avem o colaborare incheiata cu cel mai mare constructor de terenuri de squash din lume, ASB Squash Courts. Tu vii cu terenul si constructia, noi venim cu ASB Squash Courts si iti construim terenurile gratuit. ASB Squash Courts exploateaza terenurile si incaseaza chiria de la asociatiile sportive si jucatorii care se antreneaza. Tu, intre timp, vinzi bauturi energizante, inchiriezi rachete si mingi, vinzi lectii de squash, inchiriezi prosoape si asa mai departe. In momentul in care ASB Squash Courts isi amortizeaza investitia, terenurile vor intra in proprietatea ta cu titlu gratuit.
2. Am deja o sala cu terenuri de squash. Ce trebuie sa fac pentru a fi omologate de Federatia Romana de Squash?
In Meniul principal de pe site, vei gasi Regulamentul de Organizare si Functionare al Federatiei Romane de Squash, precum si anexele acestuia. Una dintre anexe este o cerere de omologare a terenurilor. Pentru a-ti fi mai usor, cererea o gasesti si in sectiunea INFORMATII RAPIDE/TERENURI. Te rugam sa o completezi, semnezi si sa o trimiti catre Punctul Unic de Contact al Federatiei. Vei fi contactat in cel mai scurt timp posibil, iar un membru al Comisiei de Materiale te va vizita. In urma inspectiei efectuate, vom certifica in ce categorie vor fi incadrate terenurile tale, daca respecta specificatiile minime ale Federatiei Internationale de Squash, daca pot gazdui competitii locale, nationale sau internationale.
3. Sunt reprezentantul unei asociatii sportive. Ce trebuie sa fac sa ma afiliez Federatiei? Ce beneficii am?
Tot ce trebuie sa faci este sa descarci din sectiunea Regulamente cererea de afiliere club. Pentru a-ti fi mai usor, gasesti cererea si in sectiunea INFORMATII RAPIDE/CLUBURI. O completezi, semnezi, aduni documentele prevazute in cerere si le trimiti pe adresa Punctului Unic de Contact al Federatiei Romane de Squash. Vom solicita acordul Biroului Federal pentru afilierea provizorie, apoi iti vom emite factura pentru taxa de afiliere. Anual vei avea de platit o taxa de viza sportiva anuala. Cu ocazia primei Adunari Generale a Federatiei Romane de Squash, afilierea ta va fi ratificata si vei fi membru afiliat cu puteri depline si drept de vot.
Vei putea sa inscrii jucatori, legitimati la clubul tau, in concursurile locale si nationale. Vei putea sa inscrii si echipa in Campionatul National pe Echipe.
4. Vreau sa organizez concursuri. Cum fac asta? Cum obtin licenta Federatiei?
Poti organiza doua tipuri de concursuri: locale sau nationale. Concursurile locale pot fi organizate de oricine, atata timp cat se organizeaza pe principiile mentionate in Regulamentul Federatiei Romane de Squash, pe terenuri avand categoria potrivita. Pui ce taxa de participare vrei si nu platesti nicio taxa sau licenta catre Federatie. Te rugam doar la final sa ne dai un raport al competitiei si clasamentul final al acesteia.
Concursurile nationale pot fi organizate numai de catre asociatiile sportive afiliate Federatiei Romane de Squash. Anual, Federatia organizeaza o selectie de oferte in baza careia va acorda licenta de organizare a acestor concursuri. In general, selectia se organizeaza in cursul verii pentru sezonul care incepe la 1 septembrie. Dupa ce primesti anuntul, depune oferta pentru una sau mai multe pozitii din calendarul oficial de evenimente si urmareste desfasurarea procesului pentru a vedea daca ai castigat una dintre aceste pozitii. Pentru fiecare jucator inscris la competitia ta, vei plati o taxa de organizare catre Federatie (mai putin pentru Juniori) si o taxa de asistenta arbitraj (inclusiv pentru Juniori). De asemenea vei avea dreptul sa incasezi taxe de participare in conformitate cu politica de taxe a Federatiei (atentie, Juniorii platesc jumatate din nivelul acestor taxe de participare).
In ambele situatii, Federatia iti pune la dispozitie sistemul competitional, sistemul informatic de gestiune a concursului, baza de date a arbitrilor si know-how.
5. Vreau sa arbitrez. Ce trebuie sa fac si ce beneficii am? Platesc ceva?
Ne bucuram ca esti interesat(a) de arbitraj. In meniul principal de pe site vei gasi Regulamentul de Organizare si Functionare al Federatiei Romane de Squash, impreuna cu anexele sale. Noi ii spunem pe scurt: ROF. Te rugam sa descarci cererea de licentiere arbitru, sa o completezi, semnezi si sa o trimiti la Punctul Unic de Contact al Federatiei pentru a solicita inscrierea la unul din cursurile de formare in arbitraj organizate de noi. Pentru a-ti fi mai usor, gasesti cererea si in sectiunea INFORMATII RAPIDE/ARBITRI. In momentul in care se strange un numar suficient de candidati, te vom contacta si te vom invita la curs.
Daca ai parcurs deja un curs de formare in arbitraj, trebuie sa te legitimezi ca arbitru. In acest sens, te rugam sa descarci de pe site cerere de afiliere arbitru, o gasesti cel mai simplu in sectiunea INFORMATII RAPIDE/ARBITRI. Dupa ce o completezi si semnezi, te rugam sa o trimiti pe adresa Punctului Unic de Contact al Federatiei si sa achiti taxele necesare fie direct pe site, folosind un card bancar, fie prin ordin de plata direct in cont.
Arbitrii afiliati Federatiei Romane de Squash sunt platiti. Baremele sunt de aproximativ 50-100 de lei pe zi de concurs si se platesc pe baza de conventie civila, in conformitate cu prevederile codului fiscal.
6. Vreau sa antrenez. Ce trebuie sa fac si ce beneficii am? Platesc ceva?
In primul rand, ai nevoie de o certificare internationala si recunoascuta de Federatia Romana de Squash pentru a antrena. Te rugam sa descarci din sectiunea regulament cererea de licentiere arbitru. O gasesti cel mai usor in sectiunea INFORMATII RAPIDE/ANTRENORI. Te vom anunta noi cand organizam o sesiune noua de certificare antrenori. Daca alegi sa participi la un curs organizat in alta tara, Federatia Internationala de Squash ne va cere acordul pentru inscrierea ta. Daca ai deja certificarea internationala, trebuie sa te afiliezi Federatiei, iar in acest sens trebuie sa descarci cererea de afiliere de pe site, din sectiunea Regulament sau INFORMATII RAPIDE / ANTRENORI, si sa o trimiti completata si semnata pe adresa Punctului Unic de Contact. Apoi trebuie sa platesti si taxele aferente.
Federatia te va promova, iar din anul 2018 toate asociatiile sportive afiliate Federatiei trebuie sa aiba cel putin un antrenor angajat. Iar un antrenor nu poate fi angajat concomitent la doua asociatii sportive diferite.
7. Ce tipuri de concursuri exista? Ce inseamna Practicant de Squash? Ce inseamna Sportiv de Performanta?
La nivelul Federatiei Romane de Squash exista doua tipuri de concursui: Locale (le mai numim de Divizia C) si Nationale (le mai numim si Divizia A sau Divizia B).
Concursurile Locale sunt in principal dedicate Practicantilor de Squash, termenul insemnand orice persoana care beneficiaza de drepturile conferite de Legea Sportului (Legea 69/2000) cu privire la, printre altele, sportul pentru toti ca un complex de activitati bazate pe practicarea libera a exercitiului fizic intr-un mediu curat si sigur, individual sau in grup, organizat ori independent, care practica ocazional si in mod liber squash-ul, participand ocazional la concursuri locale desfasurate dupa regulile Federatiei. In aceste concursuri nu sunt acceptati jucatori din clasamentul national aflati in Top 24 la masculin si Top 6 la feminin.
Concursurile Nationale sunt dedicate Sportivilor de Performanta, termenul insemnand orice persoana care practica sistematic si organizat jocul de squash, participand totodata la competitiile nationale organizate de Federatie, sau de alte organisme licentiate de Federatie. Practicantii de Squash nu sunt admisi in aceste competitii.
8. Ce trebuie sa fac pentru a juca la concursurile locale?
In primul rand trebuie sa te inregistrezi cel putin ca Practicant de Squash. Ia cererea de inregistrare de pe site, din sectiune regulament sau din sectiunea INFORMATII RAPIDE/JUCATORI. O completezi, o trimiti pe mail catre Punctul Unic de Contact insotita de o poza mica in format electronic. Apoi platesti taxele pe site sau prin ordin de plata.
Apoi, noi anuntam concursurile pe email, site si facebook. In anumite situatii, concursurile locale vor fi anuntate efectiv numai pe plan local. Pentru a te inscrie trebuie sa urmaresti indicatiile din invitatie, anume: trebuie sa trimiti un email Directorului de Concurs.
Alte conditii: sa ai taxele platite, sa nu ai datorii restante fata de Federatie, sa nu ai suspendari, sa ai inregistrarea completa in baza de date a Federatiei.
9. Ce trebuie sa fac pentru a juca la concursurile nationale?
In primul rand trebuie sa fii Sportiv de Performanta legitimat la o asociatie sportiva afiliata Federatiei Romane de Squash. Ia cererea de legitimare de pe site din sectiunea INFORMATII RAPIDE/JUCATORI, o completezi, semnezi si o trimiti asociatiei sportive de care apartii impreuna cu o poza pe hartie si o poza format electronic. Asociatia ta sportiva va trimite aceste documente catre Punctul Unic de Contact al Federatiei si va plati taxele pentru tine (eventual ti le va refactura, sau le vei plati tu direct, depinde cum va intelegeti). Federatia iti va trimite legitimatia de jucator prin intermediul asociatiei sportive. Iar tu va trebui sa faci vizita medicala la un centru de medicina sportiva. Vezi ca noi am publicat pe site o sectiune numita Medicina Sportiva unde vei gasi toti medicii sportivi din zonele unde exista comunitati de squash in Romania.
Apoi, noi anuntam concursurile pe email, site si facebook. Clubul tau te va inscrie. Atentie: daca nu indeplinesti toate conditiile, inscrierea ta va fi respinsa!
Alte conditii: sa ai vizita medicala valabila, sa ai taxele platite, sa nu ai datorii restante fata de Federatie, sa nu ai suspendari, sa ai inregistrarea completa in baza de date a Federatiei.
10. La ce concursuri pot participa jucatorii straini, legitimati in alta tara, si ce conditii trebuie sa indeplineasca?
Jucatorul strain trebuie sa furnizeze un mail din partea unui reprezentant al Federatiei de Squash din tara sa care sa certifice ca este legitimat si indeplineste conditiile necesare de sanatate conform legislatiei din tara sa. Mailul acesta trebuie sa ajunga la Punctul Unic de Contact al Federatiei. Apoi, trebuie sa plateasca o taxa unica de inregistrare.
Ca sa se inscrie efectiv la un concurs, trebuie sa ii dea un mail Directorului de Concurs, asa cum va aparea in invitatie.
Poate juca la orice concurs, mai putin la Cupa Romaniei si Campionatul National al Romaniei.
Separat, va plati taxa de participare la concurs.
11. Dar un jucator strain, care nu este legitimat in nicio alta tara. La ce concursuri poate juca si ce conditii trebuie sa indeplineasca?
Trebuie sa te legitimeze ca jucator in Romania, urmand instructiunile de mai sus. Poate juca la orice concurs, mai putin la Campionatul National al Romaniei.
12. Daca sunt jucator, de ce trebuie sa arbitrez?
Din simplul motiv ca arbitrajul este o activitate foarte putin remunerata. Niciodata nu vom avea suficienti arbitri pentru a acoperi un turneu intreg. Si atunci solutia de compromis este ca la turnee si jucatorii sa oficieze meciuri pe principiul “castigatorul arbitreaza meciul urmator”. Atentie, toti jucatorii sunt obligati sa cunoasca regulamentul jocului de squash si sa arbitreze, in caz contrar pot primi amenzi sau suspendari.
13. Sunt jucator si nu am experienta considerabila in arbitraj, ce sfaturi imi puteti da?
In primul rand, trebuie sa citesti si sa cunosti regulamentul jocului de squash. Ca sa te ajutam, am publicat o anexa a Regulamentului de Organizare si Functionare al Federatiei Romane de Squash, “principii generale in arbitraj”. Pentru usurinta, o gasesti si in sectiunea INFORMATII RAPIDE/ARBITRI. Citeste-o, tipareste-o si tine-o cu tine la concurs. Te va ajuta foarte mult.
14. De ce sunt atat de stricte masurile de supraveghere a disciplinei pe teren?
Pentru ca ti-ai ales sa practici un sport elegant, cu o traditie de secole. Pentru ca noi vrem sa cultivam spiritul de fair play si nu toleram conduita abuziva sau indecenta pe teren. Sanctiunile pot fi individuale sau la nivel de club, sub forma de amenda, suspendare, descalificare sau orice combinatie a acestora. Nu glumim cu aceste lucruri!
15. Unde gasesc si eu nivelul taxelor si baremelor aplicabile de Federatia Romana de Squash? Cum pot plati aceste taxe?
Poti gasi nivelul taxelor in vigoare pe prima pagina a site-ului Federatiei. Iar taxele pot fi platite fie direct pe site, folosind un card bancar, fie prin ordin de plata.
16. Cum se desfasoara Campionatul National pe Echipe?
Numai asociatiile sportive afiliate Federatiei Romane de Squash pot inscrie echipe. O echipa este formata din minimum trei baieti si o fata. Echipa are dreptul sa inscrie si trei rezerve, doi baieti si o fata. O echipa poate inscrie maximum un baiat si maximum o fata legitimati in alta tara, sub rezerva ca acestia sa fi jucat cel putin la doua competitii nationale din Romania in ultimele 12 luni. Jucatorii dintr-o echipa sunt ordonati valoric, iar intre doua echipe se desfasoara trei meciuri de baieti si unul de fete.
17. Vreau sa depun o contestatie in legatura cu o decizie a Federatiei sau cu modul de desfasurare a unui concurs. Ce trebuie sa fac?
In primul rand, trebuie sa porti o discutie cu reprezentantul clubului la care esti legitimat. Daca impreuna decideti in acest sens, trebuie sa ai in vedere ca eventuala contestatie trebuie transmisa prin intermediul clubului in atentia Punctului Unic de Contact al Federatiei in termen de maximum 5 zile de la data deciziei contestate si este supusa unor taxe platibile pe site, cu un card bancar, sau prin ordin de plata.