România, locul 13 la Europene!

IMG-20180429-WA0003

Aflată la cea de-a patra participare, România a reușit să obțină cea mai bună performanță la un campionat european.

IMG-20180429-WA0004

Săptămâna trecută a avut loc, în Letonia, o nouă ediție a Campionatului European pe Echipe, Divizia a 3-a. Din 2015, România a fost prezentă la fiecare ediție și, de la turneu la turneu, evoluțiile au fost din ce în ce mai bune. Deși nu am putut alinia cea mai bună formație, unii jucători lipsind din motive personale, am reușit, paradoxal, să obținem cele mai multe victorii. George Constantinescu, Vasile Hapun, Micky Pușkaș și doi juniori, Bogdan Vasile și Andor Vizi, au alcătuit echipa României, care a terminat în fața unor echipe precum Liechtenstien, Lituania, Estonia, Belarus și Letonia, țări cu o istorie și cu o experiență în squash mult mai mare ca noi.

Turneul din Riga s-a desfășurat la Pepsi Center, cel mai mare club din Letonia, cu 8 terenuri de squash. Au luat startul 27 formații, 9 la feminin și 18 la masculin, iar organizatorii, oficialii și jucătorii au catalogat competiția ca fiind cea mai puternică de până acum. Suedia, care a avut în componență foști jucători din prima sută mondială, a câștigat turneul în fața Croației, mare surpriză de la acest campionat european.

Rom-Jersey

România a făcut parte din grupa D, alături de Jersey, Guernsey și Croația. Am reușit să obținem două victorii prin Vasile Hapun, cel mai bun jucător al echipei. Aflat pe locul 384 PSA, Vasile a trecut de Charlie Griggs (Jersey) și Janick Radford ( Guernsey) cu scorul de 3-0. A pierdut doar cu Martin Kegel, într-un meci foarte echilibrat, (11-7 11-9 11-13 11-9), fiind singurul jucător care a reușit să câștige un set în fața croatului. Kegel a obținut doar victorii cu 3-0 până în finală, unde a cedat la Rasmus Hult, jucător cu multă experiență în circuitul profesionist.

Rom-Guersney

Am participat la a treia ediție si a fost cea mai bună de până acum. Am avut un joc solid și mi-am ajutat echipa să obținem rezultate foarte bune. Le mulțumesc coechipierilor, sponsorilor si clubului Infinity pentru șansa oferită de a evolua la Campionatul European.  În 2019, vom veni cu o echipă mai puternică și sper că vom putea ataca promovarea în Divizia a 2-a.”

Vasile Hapun, România

Am terminat astfel pe locul 4 în grupă și am ajuns în play-offul 9-16. Aici am întâlnit Luxemburg în primul meci. Din nou victorie pentru Vasile Hapun, 3-0 cu Mark Radley, dar am pierdut la general cu 1-3. Următoarea partidă a adus și primele momente de bucurie pentru noi. Am terminat la egalitate, scor 2-2, cu Letonia, dar am câștigat la setaveraj, 7-6.  Dacă Vasile a confirmat din nou cu un 3-0, surpriza a venit de la Bogdan Vasile, 16 ani, care a obținut prima sa victorie la un campionat european rezervat seniorilor. 11-6, 11-1, 11-7 și mai aveam nevoie doar de un set pentru a ne impune. Acesta a venit de la căpitanul nostru, George Constantinescu, care a revenit de la 0-2 la seturi și a câștigat în prelungiri, scor 14-12.

rom-luxemburg

Pentru mine a fost o onoare să joc pentru România. Am avut emoții la început, dar, treptat, am învățat să le gestionez și am avut evoluții din ce în ce mai bune. Ne-am dat sufletul pe teren și am arătat spirit de luptă.

Bogdan Vasile, România

Am ajuns astfel să jucăm pentru locul 13 cu Liechtenstein. Din nou Vasile Hapun a deschis întâlnirea cu o victorie, 3-0 cu Patrick Maier. A urmat Micky Pușkaș, aflat la prima experiență la un Campionat European. Și a venit prima victorie și pentru el, 11-7, 12-10, 11-6 cu Gerhard Schober. Bogdan Vasile a câștigat 2-0 cu Peter Maier și astfel România a obținut a doua victorie la aceste europene.

 

„A fost o experiență de neuitat. Sunt mândru că am făcut parte din această echipă și am evoluat la un asemenea nivel.”

Micky Pușkaș, România

Trebuie să remarcăm și debutul juniorului Andor Vizi. Chiar dacă nu a reușit să câștige niciun meci, a arătat că este un jucător cu potențial. A primit ocazia de a evolua în trei partide, cu Luxemburg, Croația și Liechtenstein și luat contactul cu nivelul ridicat de joc pe care îl oferă un campionat european.

„Mă bucur că am avut șansa de a evolua pentru echipa națională. O experiență foarte bună, care mă motivează să muncesc și mai mult de acum încolo.”

Andor Vizi, România.

festivitate etc 2018

Concluziile acestui turneu le-a oferit George Constantinescu, căpitanul României la Riga: „A fost un concurs reușit și am văzut o echipă foarte motivată. Locul 13 cred că este puțin peste așteptări, dacă ne gândim că a fost un record de participare, dar și cea mai puternică ediție de pînă acum. Vasile Hapun a arătat că este în creștere de formă, Bogdan și Andor au avut lucruri foarte importante de învățat, iar Miki a luptat pentru fiecare punct. Am primit felicitări din partea celorlalte țări pentru nivelul de joc pe care l-am arătat. Ne dorim să avem câți mai mulți juniori în următorii ani pentru a fi pregătiți să promovăm în a doua divizie.”

Mulțumim sponsorilor care au făcut posibilă această participare la Campionatul European din Letonia:  Tawil Group, MTS, Celadrin și Wilson.