Squash la Los Angeles 2028

LA_Generic5

Comitetul Olimpic Internațional a decis pentru prima data în istorie să includă squash-ul pe lista sporturilor pentru ediția Jocurilor Olimpice 2028, din Los Angeles.

Squash-ul este jucat de milioane de oameni în peste 150 de țări, cu turnee iconice în incinta Grand Central Station sau în fața piramidelor egiptene. În plus, este considerat unul dintre cele mai sănătoase sporturi din lume. Frecvența cardiacă medie a unui jucător profesionist este de 171 BPM, iar într-un meci jucătorii parcurg în medie 2,5 kilometri.

Președintele WSF, Zena Wooldridge, a declarat: „în numele întregii comunități globale de squash, aș dori să-mi exprim imensa încântare față de includerea squash-ului în cadrul Jocurile Olimpice LA28. Squash este un sport uimitor de dinamic, divers și solicitant, care este perfect potrivit pentru Jocurile Olimpice.”

Romania are șanse mari de participare, confirmate de rezultatele recente de la Balcaniada din acest weekend.

În România squash-ul este jucat în numeroase orașe de mii de jucători, iar lotul României are performanțe notabile la nivel european, în mod special la nivelul juniorilor români, care sunt top 10 în Europa.

Sportivii români au o șansă unică de a participa la Olimpiada din 2028, având în vedere și rezultatele foarte bune de la Balcaniada ce a avut loc în acest weekend.

Astfel, lotul de juniori a terminat pe podium, respectiv locul 1 la categoria băieți sub 19 ani, prin David Focsanschi (13 ani), iar surorile Andreea și Alexandra Ghiorghisor au terminat pe locurile 2, respectiv 3.

Președintele Federației Române de Squash, George Constantinescu, declară: “Sunt încântat și cred că va fi un nou început pentru sportivii noștri care se vor antrena din greu pentru a-și îndeplini visurile de a ajunge la olimpiadă. Iar noi, comunitatea, trebuie să ne unim forțele și să îi ajutăm să își îndeplinească visul. Rezultatele foarte bune de la Balcaniada din weekend ne confirmă potențialul acestui obiectiv.”