Squashul la doctor – Partea 1: Cel mai sănătos sport

Cu Squashul la Doc - 1

Deoarece misiunea FRS este să promoveze un stil de viață sănătos, am stat de vorbă cu medici despre cum squash-ul este benefic pentru sănătate, cum ne ajută dacă ne dorim să ne îmbunătățim greutatea sau să fim în formă, dar și cum să practicăm squash-ul sănătos și lipsiți de griji. Primul care ne-a răspuns la întrebări este Radu Pârvulețu, Președintele Comisiei Medicale FRS. 

Partea 1: Cel mai sănătos sport

Te rog să ne spui cu ce te ocupi și de cât timp practici squash-ul?

Salutare! Mă numesc Radu Pârvulețu, am 36 de ani iar în viața de zi cu zi mă ocup cu chirurgia generală practicată în cadrul unui spital de urgență din București. În cadrul Federației Române de Squash sunt onorat să ocup poziția de președinte în cadrul Comisiei Medicale. În ceea ce privește squash-ul, l-am descoperit în anul 2015 și din 2016 am început să îl practic mai serios cu antrenamente multe și participări la concursuri.

Este squash-ul unul dintre cele mai sănătoase sporturi din lume, așa cum a decretat revista Forbes? De ce crezi că a fost pus squash-ul în această categorie?

Articolul apărut în revista Forbes încă din anul 2003 a clasat squash-ul pe prima poziție în topul celor mai sănătoase sporturi. Rezultatul a avut la bază analiza comparativă a mai multor sporturi, realizată de către experți în sport și fiziologia sportului, antrenori și sportivi de performanță, care au acordat note principalelor componente fiziologice ale fitness-ului, și anume anduranță cardiorespiratorie, rezistența musculară, flexibilitate și forța musculară. La acestea s-au mai adaugat consumul de calorii în 30 de minute și riscul de accidentare. După strângerea datelor, squash-ul a ieșit pe primul loc ca fiind cel mai sănătos sport. Desigur că acest rezultat a născut multe controverse în lumea sportivă, dar beneficiile squash-ului pentru sănătate sunt incontestabile.

Care crezi că sunt beneficiile specifice squash-ului pentru sănătate, față de alte sporturi?

În primul rând squash-ul este un sport care dezvoltă corpul în mod uniform, armonios, fără “exagerări” la nivelul niciunui segment, cum putem vedea în anumite sporturi, aviz părinților care sunt în căutarea unui sport cât mai sănătos pentru copiii lor. Totodată, este un sport care poate fi practicat la orice vârstă, la orice nivel, în prezent existând concursuri cu grupe peste 80 de ani.

În al doilea rând, a ne menține sănătoși înseamnă a ne proteja sau a preveni starea de boală. Squash-ul îmbunătățește sănătatea cardiovasculară: scade rigidizarea arterială, scăzând valorile tensiunii arteriale, scade riscul de accident vascular cerebral și de boală cardiacă. Dezvoltă flexibilitatea și agilitatea, dezvoltă coordonarea ochi-mână, crescând dexteritatea jucătorilor. Este unul din principalii “consumatori de stress” în favoarea sănătății mentale, pe care o căutăm din ce în ce mai mult.

Nu în ultimul rând, este un foarte bun liant social cu dezvoltare de noi legături și prieteni, mai ales că poate fi practicat în orice anotimp, fiind un sport de interior, astfel condițiile meteo nu pot împiedica practicarea lui.

46506189_2463306997018865_5437191097929433088_n