Squashul la doctor – Partea 2: Squash-ul și kilogramele

Greyscale Photo Women's Fitness Quotes Facebook Cover

Deoarece misiunea FRS este să promoveze un stil de viață sănătos, am stat de vorbă cu medici despre cum squash-ul este benefic pentru sănătate, cum ne ajută dacă ne dorim să ne îmbunătățim greutatea sau să fim în formă, dar și cum să practicăm squash-ul sănătos și lipsiți de griji. Primul care ne-a răspuns la întrebări este Radu Pârvulețu, Președintele Comisiei Medicale FRS. 

Aici Partea 1.

Partea 2: Squash-ul și kilogramele

Se spune că squash-ul arde și 1000 de calorii pe oră. De ce se întâmplă asta și de ce e bine? Ne ajută squash-ul cu kilogramele?  

Consumul caloric este calculat pe baza următoarei formule: durata activității fizice în minute ˣ (MET ˣ 3.5 ˣ greutatea în kg) / 200. MET este echivalent energetic consumat pentru orice tip de activitate și este stabilit în urma mai multor ani de cercetări al National Institute of Health si Arizona State Univeristy. Acesta poate fi găsit în Compedium of Physical Activities. Dar gata cu tehnicalitățile, avem destule aplicații mobile și dispozitive tech care fac acest lucru pentru noi.

Într-adevăr, o pot spune din propria experiență, o oră de antrenament serios la squash consumă 1000 de calorii, chiar mai mult. Squash-ul este un sport de intensitate medie-mare, în timpul căruia jucătorii sunt activi aproximativ 70-80% din timp. Alura ventriculara crește rapid în primele minute de joc și se stabilizeaza în jurul valorii de 160 bătăi pe minut (BPM) pe parcursul întregului meci, indiferent de nivelul de antrenament al jucatorilor, cu creșteri scurte pana la 180-190 BPM în situații de efort extrem. Squash-ul presupune un efort fizic aerob de intensitate mare, în timpul unui antrenament, alura ventriculara este menținută în jurul valorii de 80% din alura ventriculara maxima, ceea ce conduce la un consum caloric ridicat. Squash-ul presupune și un efort fizic anaerob. În timpul unui meci, inima nu poate asigura o cantitate similară de oxigen în toate regiunile organismului, din cauza alurii ventriculare constant crescută. Zonele care beneficiază cel mai puțin de oxigen sunt picioarele, care vor trebui sa utilizeze depozitele deja înmagazinate pentru a face fata efortului.

Toate aceste procese duc la o compoziție mai bună a corpului nostru, în sensul în care scade cantitatea de țesut adipos prezent și menține, sau chiar crește, cantitatea de țesut muscular.
Deși consumul caloric nu este principalul factor după care să ne ghidăm într-o eventuala dietă pentru slăbit, cu siguranță poate face lucrurile mai interesante cu un plus de motivație.

46506189_2463306997018865_5437191097929433088_n