Istoric

Pe locuri, fiți gata, squash!

Începuturile…

Cu o istorie de aproape 200 de ani, squash-ul a devenit popular în ultimul deceniu și în România. În prezent este practicat pe șase continente, fiind un sport care te ajută să elimini aproximativ 1000 de calorii într-o oră, iar în 2003 a fost declarat cel mai sănătos sport din lume de către Revista Forbes. De asemenea este un sport distractiv, putând fi jucat în doi sau în patru, la dublu, fiind o foarte sănătoasă metodă de petrecere a timpului liber și de socializare.

Squash-ul a fost inventat în 1830, în Marea Britanie. La școala Harrow, aflată lângă Londra si având o tradiție de jumătate de mileniu, puștii au descoperit că o minge care se deforma la impactul cu peretele producea un joc cu o varietate de lovituri incredibilă si solicita un efort uriaș din partea jucătorilor care nu-și mai permiteau luxul de a aștepta ca mingea să se întoarcă la ei, așa cum se întâmpla în Rackets, sport jucat la acea vreme în anturajul regelui, dar și în închisori.

Squash-ul a devenit din ce în mai popular, iar în 1850, la Harrow, acolo unde a fost școlit și Winston Churchill, s-au construit primele terenuri de squash în aer liber. Impactul a fost imens, squash-ul a început să fie practicat in mai multe țări, iar în 1907 s-a înființat Asociația de Squash a Statelor Unite ale Americii, prima asociație din istoria squash-ului. Au urmat la scurt timp Canada, în 1911, apoi țara care practic a inventat sportul între patru pereți, Marea Britanie, un an mai târziu.

Imediat au apărut și competițiile de amatori. După mai multe confruntări naționale, în 1930 a avut loc primul turneu major: British Open, care în prezent este considerat cel mai prestigios turneu din lume.  Turneul a fost câștigat de englezul Charles Read, acesta fiind  desemnat oficial primul câștigător al unui turneu de squash, care apoi și-a apărat titlul de trei ori. Britanicul a primit un premiu care nici la acea vreme nu însemna mare lucru: 100 de lire sterline, bani strânși din bilete și taxa de participare a jucătorilor. În 2014 premiile totale ale unui turneu au ajuns la 150.000 de dolari!

A urmat unul dintre cei mai importanți pași din istoria squash-ului. În 1967 reprezentanții a șapte țări (Australia, Marea Britanie, Egipt, India, Noua Zeelandă, Pakistan și Africa de Sud) s-au întâlnit la Londra, așa cum era de așteptat, și au înființat Federația Internațională de Squash.

Trei ani mai târziu Jonah Barrington, considerat “părintele” squash-ului și unul dintre cei mai buni jucători din istorie, a reușit să pună bazele Asociației Internaționale a Jucătorilor Profesioniști. 1973 a fost primul an cu turnee dedicate exclusiv profesioniștilor, iar în 1976 s-a desfășurat, tot la Londra, prima ediție World Open (Campionatul Mondial de Squash), câștigată de australianul Geoff Hunt.

Există premisele ca squash-ul să devină, foarte curând, disciplină olimpică.

Squash-ul în România…

Primul contact cu acest sport în România a avut loc în 1994. În Cartierul Francez din București s-a construit primul teren de squash, în cadrul complexului Le Club. Liviu Popescu a fost primul jucător și omul care s-a ocupat în finalul anilor ’90 de promovarea acestui sport. Mai târziu, la începutul anilor 2000, au urmat încă 5 terenuri: trei la World Class Mariott și două în cadrul complexului Pescariu Sports & Spa.

basarab_panduru-1751461114
De pe Rose Bowl, pe terenul de squash

Basarab Panduru, campion la Steaua și la FC Porto în anii ’90, a jucat prima oară squash în 2005, iar timp de trei ani a fost cel mai bun jucător din România.

A urmat englezul Ollie Olabinri, care a venit în 2008 aducând un suflu proaspăt în comunitatea locală de squash.  În 2010 ni s-a alăturat și Tristan Lewis, un fost jucător profesionist din Australia.

Înființarea Asociației de Squash

Primele demersuri pentru recunoașterea oficială a squash-ului în România au fost facute de Tibor Szabo și Hunor Bara, de la Sfântu Gheorghe. Au reușit acest lucru în 2010, iar apoi au încercat înființarea Federației Române de Squash. Abbas Tawil, George Constantinescu și Horia Naumescu, alături de Rostislav Matocha și Victor Turea, le-au dus eforturile mai departe și au înființat, în 2011, o asociație sportivă menită să lucreze la dezvoltarea squash-ului pe tot teritoriul țării, Asociația de Squash București. A fost prima etapă obligatorie pentru crearea Federației.

Primele antrenamente organizate

George Constantinescu și Horia Naumescu sunt cei care au demarat primele programe organizate de antrenament în România. Pentru început în București, cei doi au susținut ceea ce se numea la momentul respectiv “Social Squash”, o întâlnire săptămânală cu începătorii cărora le erau explicate loviturile de bază, mișcarea în teren și tacticile uzuale în squash.

Au urmat ascensiunea și recunoașterea internațională…

Doi ani au schimbat percepția despre acest sport în România. Au apărut concursurile, clasamentele (primul lider al acestuia fiind George Constantinescu), cursurile de antrenori și arbitri, atragerea jucătorilor și sponsorilor către squash.

În octombrie 2012 a avut loc primul Campionat Național, care a strâns peste 40 de sportivi. Turneul a fost supervizat de Michael Khan, membru în conducerea Federației Europene de Squash.

254508_478405395523435_1568253216_n

La competiția băieților s-a impus Andrei Luchian, iar Florentina Constantinescu a câștigat proba fetelor. S-a continuat cu meciul internațional România – Moldova, iar în 2013 a avut loc cel mai mare și mai important proiect din România de până atunci: Caravana Squash ASB. O competiție desfășurată pe teren de sticlă instalat în zone reprezentative din trei orașe: în Piața Sfatului din Brașov, în Băneasa Shopping City din București și în Maritimo Shopping Center din Constanța. Investiția legată de competiție s-a ridicat la peste 75.000 de euro, iar bonusul a fost asigurat de prezența olandezului Tommy Berden, numărul 22 în lume în anul 2002.

704034_606443322719641_955038233_o

Primele alegeri din squash…

În tot acest timp s-au făcut eforturi pentru înființarea Federației Române de Squash. Un numar de 11 cluburi (Asociația Squash București, Tenis Masters, Remat Călărași, Valahia, Covasna, We Play, Asociația Clubul Sportiv Nautic Hunedoara, Asociația Club Sportiv Pieta, Tenis Club București, Racketlon, West Side) si-a trimis reprezentanții care au participat în aprilie 2013 la alegerea Președintelui, a Vicepreședintelui, a membrilor Biroului Federal și a Secretarului General. A fost a doua etapă importantă, iar rezultatul final a venit în mai 2014, când Ministerul Tineretului și Sportului a aprobat și a recunoscut oficial Federația Română de Squash.

Un ceh a ajutat România…

Un rol în dezvoltarea squash-ului în România a venit și din partea lui Rostislav Matocha, un fost jucător profesionist din Cehia, care s-a dedicat antrenoratului. Acesta a fost de acord să se îmbarce în echipa Federației Române de Squash, în calitate de voluntar. Antrenamentele coordonate de Rostislav Matocha au adus lucruri noi, concepte și strategii pe care jucătorii noștri nu le conștientizaseră până acum. Practic, squash-ul românesc a intrat într-o nouă eră, iar eforturile și munca lui Rostislav Matocha au fost încununate de success în cele din urmă.

Untitled

Romanian Open Squash, clasicul pe teren de sticlă…

Asociația Pro Squash Romania a demarat în 2012 cel mai spectaculos și asteptat turneu open de squash din România. Sebastian Baciu, președintele acestei asociații, împreună cu echipa de organizare, au adus pentru prima oară în România un teren de sticlă și, timp de patru ani, au continuat să promoveze squash-ul în tară și în mall-urile din Iași și Cluj-Napoca. Transylvania Open Squash 2012, Moldova Open Squash 2013 și apoi încă trei ediții de Romanian Open Squash au reușit să strângă jucători din Romania, Scoția, Israel, Ungaria, Polonia, Serbia, Cehia și Moldova.

După etapele de calificare din cele mai mari orașe ale țării, la Iași și Cluj au avut loc turneele finale. Daniel Poleschuck, locul 125 PSA, a fost cel mai important nume care a venit în România. El a și câștigat ultima ediție din 2015, cea mai puternică de până acum, cu premii totale de peste 5.000 de euro.

12239275_660905850678999_5879334238245881587_o

Rezultate notabile la nivel internațional …

Prima participare a naționalei la un turneu internațional a fost în septembrie 2013, la Campionatul Balcanic pe Echipe. România a fost reprezentată de George Constantinescu, Andrei Luchian, Horia Naumescu și Vasile Hapun. Ne-am clasat atunci pe locul 5, iar adevăratul premiu a fost organizarea următoarei ediții la București, unde lucrurile au stat mai bine și am terminat pe locul 4, după o semifinală pierdută dramatic, în fața Croației. În premieră, România a avut și o echipă de fete.

În aprilie 2015 România și-a trimis pentru prima dată reprezentativa la un Campionat European pe echipe. Lotul coordonat de Ollie Olabinri a fost format de această dată din Vasile Hapun, Andrei Luchian, Horia Naumescu, George Constantinescu și Cristian Stroe. Reprezentativa a bifat două performanțe istorice care au adus puțină mândrie în sufletele suporterilor noștri: prima victorie individuală adusă de Cristian Stroe în meciul contra echipei din Malta, precum și prima victorie colectivă înregistrată în meciul cu naționala Lituaniei. România a terminat competiția pe locul 9 și a demarat discuțiile cu reprezentanții Federației Europene în vederea primirii licenței de organizare a turneului în România.

Performanțele internaționale din anii anteriori au fost completate de primele medalii obținute de echipele de fete și băieți la Campionatele Balcanice în 2016. Gazda a fost Timișoara, oraș în care comunitatea de squash s-a dezvoltat extraordinar în ultimii ani. Eforturile sportivilor noștri au fost susținute frenetic de spectatorii și galeria locală care au însoțit fiecare punct câștigat de încurajări și scandări care au dat aripi celor din teren. După victorii memorabile obținute în fața adversarilor noștri tradiționali din Peninsula Balcanică, echipa feminină a României a obținut medalia de bronz, iar echipa masculină pe cea de argint. Rostislav Matocha, antrenorul ceh al echipei naționale a României, s-a bazat de data aceasta pe Carmen Blănaru, Aida Rosenblum, Florentina Constantinescu, Vasile Hapun, Andrei Luchian, George Constantinescu și Cristian Stroe.

13010745_583439728503855_5055004371604286662_n

Activitatea tinerei Federații Române de Squash

Primăvara anului 2015 a adus schimbări notabile în organizarea Federației Române de Squash. Horia Naumescu, cel care a contribuit la apariția squash-ului în România, a decis să se concentreze asupra carierei sale de antrenor și i-a înmânat ștafeta Secretariatului General lui Cristian Stroe. Având experiența bancară, contabilă și managerială, Cristian Stroe a venit cu un suflu proaspăt, a contribuit masiv la redactarea procedurilor de lucru, la definitivarea responsabilităților Comisiilor de specialitate, la Regulamentul de Organizare și Funcționare, a construit baza de date și a adus în sportul de performanță concepte specifice unei companii multinaționale: planificare financiară, buget, cash-flow, o organizare temeinică și urmărirea obiectivelor. Au fost constituite și depuse primele dosare de finanțare la Ministerul Tineretului și Sportului, precum și la Direcția pentru Tineret și Sport a Municipiului București.

img-20150501-wa0001

S-au alăturat echipei de coordonare și Lucian Ionescu, ulterior Daniel Sima, Anca Ștefancu, Răzvan Țurlea, Ștefan Cioș, Andrei Luchian. În calitate de voluntari, echipa a lucrat la îmbunătățirea procedurilor și desfășurarea competițiilor naționale și locale, la îmbunătățirea website-ului, introducerea posibilităților de plată prin card bancar pe website (o premieră în comunitatea sportivă din România), inspectarea tuturor terenurilor de squash din țară și avizarea acestora pentru desfășurarea în condiții de siguranță a evenimentelor oficiale, s-a stabilit o strategie de comunicare și de marketing pe termen lung.

13072680_1075570445814670_3650099705085847868_o

Squash Mania în România

Un rol decisiv în popularizarea squash-ului în România l-a avut Squash Mania. Un portal de comunicare și promovare gestionat de domnul Eduard Tecșan, acesta a doborât record după record de popularitate, iar promotorul acestuia a făcut cunoscute mesajele comunității de squash în toate colțurile țării, a mediat discuții și schimburi de idei, a făcut tot posibilul ca squash-ul să ajungă la televiziuni, posturi de radio și în ziare.

squashmania-despre-echipa

Reunirea tuturor comunitatilor locale sub stindardul Federatiei Romane de Squash

Decembrie 2015 a venit cu un alt eveniment marcant în istoria recentă a squash-ului românesc. Adunarea Generală găzduită de colegii din Covasna a reunit toate asociațiile sportive de profil din țară. Comunitățile din Timisoara, Cluj-Napoca, Miercurea Ciuc s-au alăturat echipei. Daniel Sima din Timișoara a primit recunoașterea tuturor eforturilor sale din trecut și a fost nominalizat ca Vicepreședinte al Federației Române de Squash. Sebastian Baciu din Cluj-Napoca, promotorul evenimentelor marca Romanian Open Squash, a primit o poziție în Biroul Federal. Emanoil Anghel, tradiționalul director de competiție, omul cu cea mai mare experiență locală în coordonarea evenimentelor sportive de squash, a primit de asemenea un loc în Biroul Federal.

Adunarea Generală Extraordinară a adus și alte premiere: primele rapoarte de activitate, primele cash-flow-uri, primele obiective și stabilirea de sarcini precise, precum și validarea candidaturii României la organizarea Campionatului European pe Echipe.

organigrama-frs

Campionatul European pe Echipe

Federația Europeană nu a rămas impasibilă la eforturile și rezultatele comunității din România. Astfel, Federația Română de Squash a primit licența găzduirii și organizării Campionatului European pe Echipe. Eforturile noastre s-au bucurat de o înaltă participare și un real succes: 15 țări participante, 123 de sportivi și oficiali, 8 arbitri internaționali și 4 locali, 3 membri ai conducerii Federației Europene și un coordonator al arbitrajului mondial au venit la București. Portugalia și Scoția au fost câștigătoarele, la masculin și feminin, dar adevărata câștigătoare a fost Federația Română de Squash care a demonstrat faptul că în Romania squash-ul este pe un trend ascendent și se bucură de susținerea unui număr impresionant de voluntari.

13040832_584989338348894_4316622384853588932_o

Omul din umbră…

Așa cum se întămplă în fiecare domeniu, partea financiară este un element esențial. România a fost norocoasă la acest capitol. A avut parte, din 2012, de suportul lui Abbas Tawil, un iubitor de sport și un om dispus să investească. “Am văzut prima oară un concurs de squash la Marriott. M-am îndrăgostit imediat de acest sport și am decis să mă implic. Lucrurile mergeau foarte bine, dar mi-am dat seama că fără bani nu se poate ajunge la performanță”, a mărturisit Abbas, cel care este și președintele de onoare al Federației Române de Squash.

Infinity Sport Arena și primele cantonamente naționale de juniori

În toamna anului 2015 urma să se deschidă primul complex de nivel internațional, cu 5 terenuri, 6 camere de hotel, restaurant, sală de forță și multiple săli de conferințe. Infinity Sport Arena a devenit curând gazda celor mai importante evenimente de squash din România, dar și punctul de lucru al Federației.

Intențiile lui Abbas Tawil au fost dublate de susținerea lui Florin Vasile, un alt entuziast al squash-ului din România. Cei doi artizani au stabilit detaliile principiale pe baza cărora s-a organizat primul cantonament centralizat dedicat juniorilor din România.

S-au organizat 4 sesiuni diferite de câte 10 zile, iar juniorii s-au bucurat de îndrumarea unor antrenori din București, Timișoara, Cehia și Sri Lanka.

Copiii s-au bucurat de găzduire, antrenamente, mese, relaxare și joacă, totul fără ca părinții să achite vreo taxă.

13669290_1210694242294543_7244018558886137044_o

Primul turneu internațional de juniori organizat în România în septembrie 2016

13 jucători români și 3 din Grecia s-au luptat în cadrul acestui turneu de juniori, timp de două zile, pentru primul titlu internațional.

La categoria U17 la fete s-a impus Ana Maria Anghel, cea care a reușit să câștige toate cele cinci meciuri pe care le-a disputat, pierzând doar trei seturi în tot turneul. Pe locul doi s-a clasat Kincso Szasz, iar pe trei a venit grecoaica Eleni Gkithkopoulou.

Proba U19 la băieți a fost dominată de români, care au câștigat duelul cu grecii. Finala i-a adus față în față pe Bogdan Vasile și Ionuț Herdea. A fost o reeditare a finalei de la Campionatul Național de Juniori din primăvară. S-a impus din nou Bogdan, de această dată cu 3-0 (11-9, 11-8, 11-4).

“Ne dorim ca în 5-7 ani să avem o națională puternică de juniori. Până atunci, pe plan european și mondial, vom merge cu cei mai buni jucători români. Ei ne vor ajuta să creștem la capitolul imagine, sa creăm contacte noi și să arătăm că și în Romania se poate juca squash profesionist”, spune Abbas Tawil, finanțator.

“Avem planuri mari și dorința de a ajunge, cât mai curând, una dintre cele mai puternice federații la nivel național și internațional, dezvoltând o ramură frumoasă și sănătoasă a sportului, care începe să atragă din ce în ce mai mulți adepți.”, declară George Constantinescu, Președintele Federației Române de Squash.

14324412_1269930786370888_8185966163672942744_o